Lepinje iz tiganja i začinjena kajgana

31/01/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Volim kada doruak napravim brzo i u istom tiganju. Em  trošim manje struje, em manje perem posle. Danas sam imala lepinje iz tiganja i začinjenu kajganu. Prostije ne može biti.

Za lepinje vam je potrebno:

  • 50 grama speltinog brašna
  • 50 grama ražanog brašna
  • 50 grama ovsenog brašna
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 manje kašike maslinovog ulja
  • 1,5 decilitar mlake vode

Umešajte brašna, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte ulje i vodu i sve zamesite kašikom.

Izručite na radnu ploču, malo domesite i ostavite da odstoji dok izvadite tiganj i ostale potrebne stvari za doručak. Izvadite jaja, činiju, naseckajte malo ljute paprike, preturite policu sa začinima.

Jufku podelite na četiri dela i rukama formirajte male diskove. Zagrejte tiganj. Ako imate dobar tiganj za koji se ne lepe stvari, nikakva masnoća vam nije potrebna. Ukoliko, pak, nije toliko dobar, stavite tanak sloj putera. Ali baš tanak.

Ubacite lepinje i pecite sa obe strane. Ali vodite računa da temperatura ne bude jaka jer će izgoreti spolja a ostati malo žive unutra. Treba malo vremena da toplota svuda prođe i da se lepinje lepo ispeku.

Presecite ih nože po sredini i proverite. Ukoliko vam se čini da nisu dovoljno pečene samo ih tako prepolovljene vratite u tiganj tako da sredina bude na dole. Biće još hrskavije.

Kada su lepinje gotove, ispecite kajganu.

Potrebno vam je:

  • 3 jaja (ili koliko već jedete ujutru)
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice karija
  • prstohvat morske soli
  • kašičica putera

Dofajte puter u tiganj. ili svinjsku mast. Jaja dobro umutite sa začinima i izlijte u tiganj. Jaja se uvek peku na niskoj temperaturi, tako su najbolja. Ako ne volite tucanu papriku i kari, stavite šta vi volite: beli luk u prahu, biber, čili…. šta vam padne na pamet.

Iako je kajgana bila začinjena po njoj sam dodala malo ljute paprike. Valja se kada je ovako hladno. Lepinje sam prelila sa malo maslinovog ulja i posula sušenom mirođijom. I to je to.

Prijatno!



Ostavite komentar