Pita od lažnih heljdinih kora

12/01/2016
Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana profil novo s

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Kada je hrono ishrana u pitanju doručak je najinspirativniji. Pitu baš ne možete često jesti, ali kada je priuštite sebi to je raj za sva čula.
Dolijati korama nije lako. Ne bih da reklamiram, ali mnoge kore od heljde su prilično žilave ili gnjecave. Zato sam prionula na posao. Brašno, oklagija, malo masti, malo soli, topla voda i prostor za razvlačenje kora… Hahaha… :)! U tu nemoguću misiju se ne upuštam, što zbog prostora, što zbog vremena.

Pita 1 s

Elem, za ovu pitu odaberite omiljene pšenične kore iz “life before hrono kitchen” (život pre hrono kuhinje). Uz to vam trebaju jaja (3-4 kom), sira oko 400 g, maslinovo ulje, kisela voda i heljdino integralno brašno.

Od jaja, sira, 6 sk ulja, malo soli i šoljice kisele vode napravite fil kao za gibanicu. Posebno umutite 1 šolju od bele kafe heljdinog brašna 1 šolju kisele vode, malo soli i 1/4 obične vode.

Pita 3 s
Po dve kore filujte prvo nadevom sa sirom (po 3 kašike) i preko rasporedite 2 kašike nadeva od heljde.

Pita 4 s

Redjajte u krug. Kada završite spojite ostatke nadeva i poprskajte po piti, ako je potrebno dodajte i malo kisele vode.

Pita 5 s

Pitu stavite na 220 stepeni i čim porumeni samnjite na 200 i lecite oko 30 min. Još 5 min je spistite na donju ploču da dobije u donja strana dobru pečenost.

Pita 6 s
Ispečenu ostavite kratko u plehu (ne duže od 10 min), jer će se u suprotnom “oznojiti”. Secite kao tortu. I navalite, čak i ako ste u restrikciji, jer ponekad može u komplikovano jelo za doručak…

Pita 7 s

Prijatno!



2 komentara

  1. Jos jedan komentar za ovu prelepu pitu. Posle 5.pravljenja na MOJ nacin, prestala sam da brojim:
    – pomesati sve navedene sastojke
    – iscepkati heljdine kore (ako imate decu, onda svi cepkajte zajedno, bice brze i zanimljivije!) i pomesati ih u smesu
    – dobijenom smesom puniti kalupe za mafine (ja imam silikonske kalupe)
    – kalup staviti u zamrzivac (ne treba vam prazna fijoka, mozete staviti kalup i preko nekih stvari koje vec stoje u fijoci)
    – kada se zamrznu, izvadite ih iz kalupa, stavite u kesu za zamrzivac i vratite u zamrzivac
    – kada se zazelite brzog i ukusnog dorucka, izvadite 4-5 pitica (po osobi), stavite na pek papir i u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 40-45 min.
    – meni od ove smese ispadne 2 puuuuna kalupa (24 pitice)
    – cesto spremam ove pitice, pa kada mi se gosti iznenada najave ili samo banu, imam posluzenje za 45 min 🙂
    – prijatno!

Ostavite komentar