Kako da napravite prirodno kvasno testo i hleb

10/02/2016
Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana profil novo s

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Morala sam da probam ponovo. Iako sam svojevremeno uspela da napravim domaći kvas za hleb, nisam bila odu[evljena tim dugim čekanje da testo poraste. Ali, onda su brzi hrono hlebovi povratili tu magiju moći da nešto čekam…

Za kvas mi je trebalo 15 dana.

 • 1 supena kašika brašna
 • na vrh noža šećera (za stvaranje kvasa se uvek koristi nešto slatko ali u minimalnim količinama)
 • i malo vode da se napravi gusta smesa

Čuvati u staklenoj činiji, na relativno toplom mestu. Trebalo je 3 dana da počnu mehurići da se naziru. Od tog trenutka potrebno je da svakodnevno izbacite malu količinu smese i da dodate 1 ravnu supenu brašna i opet malo vode da se stvaranje gljiva pospeši. Miris testa će biti između sirćeta i neke blage rakije. Počelo je vrenje i normalno je da miriše na alkohol.

Kvas 1 s

Kada je kvas dostigao brzinu dupliranja u toku 6-8 sati gotov je. Može se pristupiti pravljenju hleba. Od tog trenutka nađite mu mesto u frižideru.

Kvas 3 ss

Hleb:

400 grama brašna (pola integralnog pšeničnog, a pola ražanog) sipati u vanglu. Sipati i 1,5 supenu kašiku kvasa, soli, malo ulja i zamesiti sa mlakom vodom. Ja sam stavila i semenke suncokreta. Oko 350 militara vode (mada iskreno, nisam merila vodu), stavila sam odokativno.

Kvasni hleb 1 s

Poklopljeno testo ostavila sam da nadođe. Trebao je ceo dan. Sutradan od testa odvojiti 1,5 supenu kašiku i vratiti u ostatak kvasa. Premesiti, pa staviti u kalup i tu ostaviti da nadodje. Trebalo je oko 4 sata. Hleb staviti da se peče i peći oko 40 minuta na 220 stepeni.

Kvasni hleb 2 s

NAPOMENA

U hrono ishrani se preporučuju hlebovi bez kvasca, pa ako i napravite ovakav hleb, iako je sve 100% prirodno, trebalo bi da ga tostirate.3 komentara

 1. Ako sam dobro razumela postupak od trećeg do 15-tog dana se svaki put izbacuje i dodaje malo brašna? Da li poklopac preko kese treba jako zatvoriti, ili tak onako da ima malo vazduha?
  Mene interesuje isto tako postupak sa onim u tegli. Kada se oduzme od pravljenja hleba i stavi u teglu…. koliko to može dalje da stoji u tegli generelano? Ako se pravi hleb npr. dva puta nedeljno, da li je npr. to dovoljno za obnavljanje kvasa u tegli?
  Izvinjavam se na suvišnim pitanjima, htela bih da pravim, a nikad nisam ovako hleb pravila. 😀

 2. I mene zanimaju odgovori na ova pitanja koja je Sanja postavila. Malo je procedura u nekim segmentima konfuzna. Oko održavanja kvasa dugoročno.
  Srdačan pozdrav.

Ostavite komentar