Krekeri od zrna heljde – gluten free

10/12/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Zaista je neverovatno da je već godinu dana prošlo od prvog Pidžama partija. Iz nedelje u nedelju skupljamo se u našoj zajedničkoj virtuelnoj kuhinji i jedni drugima dajemo ideje za doručak, ne tako retko i za ručak, a negde se potkrade i predlog za hrono užinu. Naš pidžama parti, ovaj jednogodišnji, nije prošao bez torte, ali i kolača sa sve svećicom. Kako smo svi rođendanci, da, da i vi, odnosno pidžamijanci, zajedno smo i oduvali prvu rođendansku svećicu. Pa neka je srećno i neka traje još dugo u istom duhu i raspoloženju.

Hrono doručak naravno, ne može da se zamisli bez hleba, peciva, pita, žitarica u zrnu ili palente od dozvoljenih brašna. Moj favorit su pite i žitarice u zrnu, a kao tačka na I je krckavo i reš pečeno. Verujem da mnogi od vas vole kada krckave krekere ili prepečene kriške hleba možete da umačete u neki namaz ili sos.

Možda među vama ima onih koji se hrane bezglutenski, kao što je naša Jekica, a verujem da ima i mnogo vas koji postite. Na pidžama partiju mislili smo na sve vas. Ovaj recept je spoj ove dve „ishrane“ , a uz to koristimo žitarice u njihovom izvornom obliku, što ja veoma često propagiram – bar dva puta nedeljno jedite žitarice u zrnu. Vaš stomak će vam biti zahvalan.

Pogledajte kako smo proslavili godišnjicu i pravili krekere:

Za bezglutenko-bezmlečne-posne krekere od heljde potrebno je:

  • 200 gr heljde u zrnu
  • Kašika čia semenki
  • Dve-tri kašike vode
  • So
  • Maslinovo ulje (ukoliko postite na vodi može i bez)
  • Semenke po želji
  • Prašak za pecivo

Heljdu u zrnu operite dok voda ne bude bistra, zatim je potopite u hladnu vodu, nije bitna količina, bitno je da heljda bude skroz prekrivena. Ostavite da stoji par sati, najbolje preko noći. Ujutru prospite tu vodu i ponovo isperite heljdu. Nema potrebe da je kuvate.

Kašiku čia semenki potpite sa dve kašike hladne vode i promešajte, a biće potrebno 15-tak minuta da čia semnke sulciraju i u našim krekerima zamene jaja.

Ispranu heljdu stavite je u blender i pustite da on uradi sav posao. Ako procenite da je previše gusto dodajte kašiku, dve vode. Dodajte čia semenke koje su sulcirale, posolite, dodajte maslinovo ulje, bar tri-četiri kašike, a ako postite na vodi, ovaj korak možete i da izbegnete. Ulje se stavlja da bi krekeri bili malo krckaviji. Dodajte dve kašičice praška za pecivo. Ponovo uključite blender i blendajte dok se masa ne ujednači. Potrebno je da bude žitka. Ne previše retka, a nikako baš gusta.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Rernu zagrejte na 250 stepeni. Na pleh stavite pek papir, izlijte samlevenu heljdu i nekim nožem ili špatulom razmažite ravnomerno masu što tanje. Pospite semenkama koje volite, susam, lan, suncokret ili golicom što smo mi uradili.

Kada pleh stavite u rernu smanjie na 220 stepeni i posle pet minuta, izvadite pleh i recimo nožem za sečenje pize ili običnim nožem isecite oblike kakve želite. Ovo sve možete da izbegnete, pa kada se krekeri ispeku i ohlade, celu ploču izlomite, što bi rekli, naturale i neuredno 😀 .

Kada ste zasekli krekere, vratite ih u rernu na još 10-tak minuta, što bliže gornjem grejaču ili što bliže donjem.

Kada izvadite pečene krekere iz rerne, sačekajte 10-tak minuta da se prohlade. Hlađenjem postaju krckavi i lomljivi. Savet plus za gurmane : vrele krekere premažite mešavinom maslinovog ulja, tucane ljute paprike i zgnječenog belog luka, eventualno neke travčice. Verujte, ukus se podiže na viši nivo.

Mi baš nismo sačekali da se krekeri ohlade i skroz stegnu, željni da otkrijemo kakvog su ukusa, ali opet ništa im onako iskidanim nije falilo. Ipak, oni koji su sačekali kraj pidžama partija, bili su krc, krc krckavi.

Užasno jednostavan recept, pogodan za one koji počinju eksperimentisanje u kuhinji sa hrono pecivima, a idealan i za brzinska spremanja doručka ili iznenađenja za goste.

Probajte, verujem da ćete uživati 😀 i Prijatno

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”

 



Ostavite komentar