Konačno na blogu! Savršen goranski začin

10/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada poželite da obradujete nekoga, za rođendan ili neku drugu posebnu priliku, uvek mozgate “A šta tom nekom stvarno treba?” ili ” A šta taj neko zaista želi?”. Kod ljudi koji vole da jedu, da kuvaju, a i još žive od toga, kao ja, izbor nije tako težak.

Ako ne znate šta ćete, uzmite mi nešto za kuhinju. Što praktičnije, molim. Sećam se kada mi je svojevremeno tadašanji dečko na poklon doneo gomilu začina. Nije mi bio rođendan, nije bio neki bitan datum, poželeo je nešto da mi kupi, svratio do radnje sa začinima i probrao svašta nešto. Da mi je doneo cveće, koje takođe volim, ne bih se toliko obradovala. Dobro, cipelama možda bih, ipak sam žensko.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Tako je bilo i sad za moj rođendan. Od moje ženske bande sam na poklon dobila ozbiljnu gejmersku stolicu za rad za kompjuterom, ali nisu odolele, pa je svaka donela po još nešto kada smo se okupile da ga proslavimo. Tako mi je Zveki, pored pidžame za moj tradiconalni nedeljni lajv, donela i njen, odnosno njene mame, čuveni goranski začin.

Ljudi moji, vi nemate pojma kako to lepo miriše, koliko je to ukusno i koliko može da se stavlja u sve i svašta. A sastojci jednostavni, samo dobro probrani i zajedno uvezeni. Kao najlepša priča.

Potrebno vam je:

  • 3 kg morske sitne soli
  • 600 gr belog luka
  • 300 grama sudžuk paprike ( tucana ljuta paprika)
  • 300 gr mlevene paprike

Luk se isecka na sitno, ne melje se u secku. Deo soli se odvadi i u avanu se pomesa sa jednim delom belog luka i tuca do besvesti pa se izruči. Pa se to opet ponovi dok se ne potrosi ceo luk. Onda se taj luk i so koji su tucani u avanu dodaju u preostalu so i dobro pomešaju i izgnječe rukom Pa se tek onda doda paprika koja se takođe dobro umeša.

Ovu smesu treba ostaviti da se lepo osuši pre nego što je stavite u tegle.

Mi smo ovaj goranski začin koristile i za vreme rođendanskog Pidžama partija, stavljali smo ga u svašta, ali smo sa njim najbolje spremili pileća krilca.

A satenska vrećica u kojoj je stigao i dalje miriše lepše nego mnogi parfemi.

Kasnije je Sneža odlučila da malo doradi goranski začin, pa je ovoj osnovi dodala još svašta nešto. Takođe smo pali s nogu i od šale ga nazvale voždovačkim začinim. Ali priča o njemu u nekom sledećem postu. A ovaj recept probajte, nećete poželeti da prođe ijedan dan a da ga nemate u kuhinji.

Pogledajte rođendanski lajv:

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar