Kolač mafini sa blitvom i sirom

02/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Nazvala sam ih kolač mafini jer ne liče na slanu, već slatku poslasticu. I namenjeni su onima koji su strogo odlučili da izbace šećer iz ishrane, pa da na ovaj način barem oči malo nahrane :).

Veoma se jednostavno prave.

Za mafine vam treba:

  • 1 šolja speltinog integralnog brašna
  • 1 šolja ražanog integralnog brašna
  • 1/2 šolje prosenog brašna
  • 1/2 šolje ulja od koštica grožđa
  • 1 šolja kisele vode
  • 3 jaja
  • 2 kocke smrznute blitve
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • mrvica sode bikarbone
  • par kapi limuna
  • čeri paradajz

NAPOMENA: Šolja je od 2 decilitra

Kolac-mafini-sa-blitvom7-SAJT

Za fil:

  • Sitan sir (između 200 i 250 grama)
  • malo kisele vode

Prvo izvadite kocke blitve u neku plastičnu posudu i ostavite ih pola sata na radijatoru, jako brzo se otope.

Kolac-mafini-sa-blitvom1-SAJT

U jednoj činiji pomešate sve suve sastojke. U drugoj umutite jaja, dodate kiselu vodu, ulje, zatim izmrvljenu blitvu. A onda polako dodajte sz+uve sastojke. Tada više ne koristite mikser, već lagano mešate špatulom.

Kolac-mafini-sa-blitvom4-SAJT

Dobićete smesu gušću nego za palačinke, a opet ne pregustu.

Ovog puta sam odlučila da batalim silikonske kalupe i da se vratim mom raspalom teflonskom kalupu (moram što pre da kupim novi). Namazala sam ga uljem od koštica grožđa i sipala smesu. Nisam punila do kraja i ispalo je tačno 12 komada.

Kolac-mafini-sa-blitvom5-SAJT

Pekla sam u zagrejanoj rerni. Prvo sam je zagrejala na 250 stepeni, a kada sam stavila pleh smanjila sam na 220. Pekli su se oko 30 minuta. To sve zavisi od rerne, probajte ih čačkalicom posle 20 minuta. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu, gotovi su.

Sitan sir sam pomešala sa malo kisele vode da dobijem smesu ređu od krem sira da bi mogla da filujem mafine. Koristila sam plastični špric, jer ne volim da prljam onu kesu za filovanje za tako malu količinu.

Kada sam ih ukrasila sirom, na vrh sam dodala po pola čeri paradajza.

Kolac-mafini-sa-blitvom9-SAJT

Neodoljivo, zar ne?

Kolac-mafini-sa-blitvom12-SAJT

 

 



9 komentara

    1. Najzdravije su cele žitarice i hrono hlebovi, ali mafine možete češće da jedetev ako u njima ne mešate jaja i mlečno. Ako mešate onda jednom u deset dana ili dve nedelje

    2. ne mesam, pravim razene, raz.brasno, kis voda, p.za pecivo, so, m.ulje…. koliko cesto recimo ovakve razene mufine da jedem? dakle, najbolje je praviti hlebove i onda to sem svako jutro? recimo sa sunkom, kis mlekom i sl? malo sam zbunjena u vezi mafina, pita i hlebova. HVALA 🙂 HVAL HVALA :)))

    3. Najzdravije je jesti cele žitarice i klasične hrono hlebove bez dodatih jaja ili mlečnih proizvoda. Mafine, u kojima se ne mešaju jaja i mlečno možete češće. Tamo gde se mešaju, takvo jelo smtramo složenim i jedmo samo jednom u 10 dana do dve nedelje

  1. Pozdrav,
    interesuje me koliko komada mafina ili koliko parcadi hleba treba maksimalno pojesti tokom dorucka?
    Inace, nedavno sam cula za hrono ishranu i resila da je isprobam. Vodim se vasim savetima i nadam se da cu uspeti u svom cilju da skinem 6 kg (sala u struku ) 🙂 u sto kracem roku.
    Hvala Vam!

    1. Koliko vam se jede. Količine obroka nisu ograničene, posebno ne doručak koji treba da bude najbogatiji. Srećan početak i javljajte kako vam ide 🙂

  2. Da li je tacno da sva hrono peciva treba da budu ogranicena u smislu da se ne jede puno hleba za dorucak?
    Kapiram da hi vole jesni ljudi i da ne mogu da se zasite sa 3 parceta hleba,vec sa neki 5 ako ne i vise.

    1. U hrono ishrani nema ograničenja porcija. Jedete dok se ne zasitite. E sad, to ne znači da treba da pojedete svako jutro ceo hleb i za ručak dva pileta 🙂

Ostavite komentar