Kiš loren by Milićević family

17/01/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Već sam prepoznatljiva po jajima na sto načina, žitaricama u zrnu ali i pitama. Doduše ovo poslednje je više umešnost moje mame, koju godinama pokušavam da dostignem. Doručak u krugu porodice obično je rezervisan za pite, ali tradiciju treba upotpunjavati, a ne menjati, pa smo zato naš doručak-meni obogatili i sa slanom pitom zvanom kiš ili quiche.

Kiš vodi poreklo iz Franscuske, i zapravo je slana pita od prhkog testa sa filom od jaja i mleka. Ima ih raznih vrsta, ali evo Milićević Family, po meni, sjajne kombinacije ukusa

Za testo:

  • 250 gr speltinog brašna
  • 150 gr hladnog putera
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike pavlake

Za fil:

  • 200 gr praziluka
  • 200 gr nekog dobrog belog prevrelog sira ( može i polovina količine kačkavalja)
  • 2 ili 3 jajeta
  • 2 dcl pavlake ( može i za kuvanje ako ste van restrikcije )
  • 100 gr dimljenog lososa ( može i pančeta tanko sečena)

Za početak izdinstajte praziluk na malo putera ili maslinovog ulja, jer je potrebno pre nego što ga spojite da ostatkom fila da se ohladi. Pobiberite ga, ali ga nemojte soliti, jer će u filu biti slan sir. To možete učiniti i veče pre pravljenja.

Za testo u brašno prstima umešajte hladan puter. Brzo to radite i ne mesite puno. Dodajte jaje i pavlaku i povežite ovu masu. Istanjite je što više (da ujutru ne biste previše tanjili testo, a time ga i grejali) i zavijte u providnu foliju i ostavite par sati u frižider, najbolje preko noći. Ujutru razvaljajte testo tanko, možete to i između dva pek papira. Testo neka bude šire od tepsije u kojoj ćete peći ili plehu za kiš. Ivice podignite po obidu tepsije. Izbockati testo blago viljuškom i zapeći u zagrejanoj rerni na 190 oko 10 minuta.

Dok se testo kratko peče, ovlaš izmutite jaja, dodajte dva decilitra pavlake, kisele ili za kuvanje.

Na testo koje ste kratko zapekli, poređajte izdinstani praziluk. Dodajte izmrvljeni sir. Savet plus je da to bude prevreli beli sir, neki aromatičniji, a svakako možete da izmešate beli sir i kačkavalj. Prelijte smesom pavlake i jaja i prodrmajte malo pleh. Na kraju staviti gomilice dimljenog lososa ili slanine koja je tanko isečena.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Rernu ste zagrejali na 200 stepeni, eventualno 210. Kiš se peče oko 40 minuta. Pustiti kiš da se malo prohladi, pa ga onda seći.

Idealno je išao uz rotkvice i ljute papričice, a odlično se kombinuje i uz paradajz. Ili jednostavno jedite samo kiš.

Uživajte.

PS. Za one koji su u restrikciji ovo spada u složeno jelo koje se jede jednom u deset dana do dve nedelje.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar