Kinoa sa jajima i paprikom

09/03/2016
Slikano sa fotoaparatom Canon 700D

Slikano sa fotoaparatom Canon 700D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Dugo sam odolevala kinoi. Smatrala sam da je cena ove pseudožitarice bezobrazno skupa i iz inata nisam želela da je kupim. Pa makar i stvarno bila najzdravija na svetu.

Alo, 1900 do 2400 dinara za kilogram. A onda sam videla da su počela da se pojavljuju manja pakovanja koja su često bila na sniženju. I tako sam i ja poklekla. Zbog cene je i dalje ne koristim često i jedno pakovanje mi dugo traje. A i za doručak zaista nije potrebna velika količina jer kinoa dosta nabubri i dosta zasiti. Odlično se slaže sa slanim, ali i slatkim ukusima. Mada je slatko BIG NO za doručak u hrono ishrani. Ali oni koji izađu iz restrikcije mogu da je strpaju ponekad u slatkiš. Van restrikcije može da se koristi ponekad i za ručak i to uz meso. Jer nije klasična žitarica i zapravo je veliki izvor proteina. Za nju kažu da je zapravo kompletan protein jer poseduje svih devet esencijalnih amino kiselina potrebnih našem organizmu. Mislim se na one nutrijente koje mi samo ne proizvodimo i koje moramo da unesemo kroz hranu. Dobar je izvor gvožđa i vlakana.

Kinoa s

Mislim da na zapadu ne postoji blog koji se bavi hranom ili zdravom hranom a da svaki treći recept ne sadrži kinou. Naš standard je malo drugačiji pa je tako nešto teško izvesti. Bez obzira na blagodeti.

Potiče sa Anda u južnoj Americi i bila je osnovna hrana čak i u vreme Inka.

Kinou pre upotrebe treba dobro oprati i staviti u šerpu. Uvek koristim neku širu da bi brže bila gotova. Ubacite kinou i stavite tri puta više vode. Toliko će da nabubri. Ja sam ovog puta koristila manju šolju, zapremine izmeđi 1, 5 i 2 decilitra.

Stavite da se kuva, pustite da vri nekoliko minuta pa poklopite i ostavite sa strane. Ili, ako vam se žuri, pustite da vri lagano sve dok ne bude gotova.

Za to vreme sam iseckala praziluk i malo crvene paprike. Ove jeseni sam bila pametna pa sam određenu količinu sveže paprike iseckala i stavila u zamrzivač. I sad vadim po potrebi. Umesto paprike možete da stavite šta vam padne na pamet.

Kada se povrće izdinstalo u tiganj sam prebacila kuvanu kinou, začinila sa malo morske soli i bibera i sve promešala. A onda sam dodala dva umućena jaja. Bilo je gotovo za dva minuta. Kao neka vrsta kajgane sa kinoom.

Slikano sa fotoaparatom Canon 700D

Slikano sa fotoaparatom Canon 700D

Ako je do sada niste probali, uradite to. Ne morate kao ja da je bojkotujete godinama. Samo malo prošvrljajte po radnjama i nađite neku malo jeftiniju opciju.

Prijatno!



10 komentara

  1. vidjela sam da imaju dvije “vrste” kinoe,jedna boje pijeska a druga smedja(bas kao na slici)ne znam u cemu se razlikuju.ja sam kupila ovu svjetliju.

  2. Volim da citam vase tekstove i isprobavam recepte, i zaista su predivni. Sada imam bebu od 9 meseci pa bih volela da vase savete u vezi pripremanja hrane primenim i za nju. Unapred hvala ako napisete i o tome nesto pozzdrav

  3. Je li potrebno i kinou, kao i ostale žitarice, držati u vodi preko noći, da bi se oslobodila fitinske kiseline?
    Hvala! 😊

Ostavite komentar