Kako se prave hrono skonsi (scones)

30/10/2014

Da nije bilo Srđana nikad mi ne bi palo na pamet da napravim skonse (scones).

I stalno sam ih odlagala jer vam treba malo više vremena. Ne zbog obima posla, lako se prave, već zato što testo mora da odleži u frižideru pola sata. Ako bi bilo preko noći u frižideru, prašak za pecivo ne bi imao toliko efekta i pitanje da li bi i koliko narasli.

Treba vam:

  • 260 grama brašna (ja sam stavila 200 grama integralnog speltinog i 60 grama finog speltinog brašna)
  • 110 grama putera
  • dve kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • kašičica soli
  • 1 kiselo mleko

Puter sam preko noći zamrzla u rižideru pa naredndala. Ako rendate rukom, verovatno će brzo početi da se topi pa ga stavite tako narendanog još malo u zamrzivač. Ja sam rendala u blenderu pa sam ga odmah koristila.

U činiji pomešate sve suve sastojke, a onda dodate narendani puter. Nemojte da mesite rukom u ovom potezu jer će se puter otopiti. Ja sam to radila varjačom. I nisam mesila već sam onako udarala po smesi da se puter i brašno izmešaju. Smesa treba da bude sipkava, kao pesak. I treba da budete brzi da ne počne da se topi. Treba ovako da izgleda, nema veze ako ostanu krupniji delovi:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Skonsi1SAJT

Zatim u smesu stavite kiselo mleko i rukama je doradite. Ja sam prvo spojila delove u činiji, a onda nastavila da mesim na pobrašnjenoj ploči. I opet gledajte da ne bude dugo da se puter ne otopi skroz. Treba da dobijete homogenu masu, koja se ne lepi baš previše. Formirate loptu, pokrijte je celofanom i stavite u frižider:

Skonsi3SAJT

Posle pola sata rukom razvaljate loptu u disk, visine oko 2 santimetra. Nemojte manje, neće vam baš lepo nadoći. Evo ovako, ja nisam bila baš pedantna u pravljenju kruga:

Skonsi4SAJT

Disk isečete na šest ili osam delova, prebacite na pek papir:

Skonsi5SAJT

Namažete ih kiselim mlekom koje ste razblažili sa malo vode:

Skonsi6 SAJT

Peku se oko dvadesetak minuta na 200 do 220 stepeni, zavisi od rerne:

Skonsi7SAJT

Ukoliko želite možete da ih pravite i u slatkoj varijatni sa stevijom, rogačem, ili za užinu i sa čokoladom, ako niste u restrikciji.

Skonsi9 SAJT

Ne moram da vam objašnjavam koliko su bili ukusni, ali kako je kuća mirisala, neverovatno….

 

 

 



10 komentara

  1. volim pogacice,posebno kada imam nesto corbasto za pojesti…moram priznati da ih pravim samo sa bijelim brasnom/moram to mijenjati/ i dodajem u njih sve sto volim kako slatke,tako i slane.
    Jos jedno mi samo nije jasno jer nisam bas u toku sa ovom ishranom..da li dozvoljena upotreba mlijecnih proizvoda ??
    Ove pogacice su jako dobre kada se naprave sa limunadom,ne ne osjeti se slatkoca,ali ja ne dodajem prasak za pecivo ,ni sodu,nego limunadu i slatku pavlaku/za slag/

    1. Ne. Palmino ulje ne koristimo u restrikciji. A i ne’e imati istu strukturu. Bitno je da bude puter i to zaleđen. Evenzualno bi mogao eksperiment sa mašću da se napravi

    1. Ima ga u dobro snabdevenim radnjama zdrave hrane. meni je ovo tetka nabavila u nekoj radnji u Zemunu, ali ne znam tačno u kojoj.

  2. Fino speltino brašno “Jevtić” ima u prodavnicama zdrave hrane, ja nabavljam u prodavnicama “Bio Lučar”

  3. Da li rogac sme u restrikciji? tj. da li smem da napravim sladju varijantu ovoga sa rogacem?

Ostavite komentar