Kako da napravite domaću mlaćenicu i puter

28/09/2015

Mlacenica s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pola litra pavlake, koju pravim takođe sama, ali nema potrebe to da radite samo kupite slatku ili neutralnu pavlaku bez šećera, uz savet da to ne bude MK plava, jer je moje mišljenje sa sve dekstroze i ostalog đubreta, da je treba zaobići.

Dobro ohlađenu pavlaku čvrsto umutiti mikserom, a onda kreće fizički posao. Nečim čime vam je najzgodnije i za držanje i za udaranje, ručno nastaviti da mutite-lupate-mlatite mlaćenicu dok ne počne da se odvaja tečnost od umućene smese. Od ovoga ruka boli ceo dan mhhhh.

Kad se tečnost potpuno izdvoji procediti je od smese, a zatim smesu ubaciti u gazu, pa pritisnuti i ostaviti još da se cedi. Ta masa koja ostane je puter, oblikujte ga u loptu,  pravougaonik ili oblik koji hoćete,stavite u frižider i koristite po potrebi. Izdvojena tečnost je mlaćenica. Eto! Srećno sa mlaćenjem!

Recepti sa mlaćenicom:

Irski hleb sa travčicama

Irski hleb 2 s

Pogačice sa mlaćenicom

Pogacice sa mlacenicom 1 s

Irski hleb u tiganju

Irac iz tiganja 5 s



Ostavite komentar