Kako da napravite domaći senf. Bez sirćeta :)

06/10/2015

Domaci senf 2 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Eto, pošto je i ukusan i zdrav a jednostavno se pravi, nema razloga da senf ne upotrebljavate u hrono ishrani.
Potrebno vam je:
  • 2/3 šolje semena bele slačice (a možete i mešanu sa crnom)
  • 1 šolja limunovog soka
  • 1/3 šolje mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • začini po želji (ruzmarin,majčina dušica,kari…)
Potopiti slačicu u izmešanu vodu i limunov sok i ostaviti tako 3-4 dana. Slačica će upiti svu tečnost za to vreme.
Samleti sve to u procesoru do dobijanja željene strukture a onda dodati so i začine. Ukoliko vam je smesa previše gusta za vaš ukus dodajte malo mlake vode. Ovako napravljen senf može stajati u frižideru oko 6 meseci, a najbolje ga je koristiti posle par dana stajanja,dok upije sve začine,so i slačica stajanjem izgubi na ljutini i gorčini.
Ja sam poslednji put koristila već samlevenu slačicu gde sam eksperimentisala sa kuvanjem iste. Samleveno seme (brašno) se skuva u vodi 1:1 do zgušnjavanja a onda do željene gustine meša sa limunovim sokom. Ako je kuvate a volite slatkast ukus koji se postiže dodavanjem meda ili šećera,možete dodati samleveno lišće stevie. Možete odvojiti par zrna potopljenih u limunov sok pa to mešati ako volite onaj ”rustični” izgled senfa…i tako…sve u svemu NEMA SIRRRRĆETA :).
Sad,kad imate senf možete ga koristiti uz ono uz šta najviše volite,ja ga obožavam sa piletinom a sa novim receptom za Tart sa paradajzom sam se podsetila njegovog dobrog slaganja sa pavlakom. Ipak,preporučujem vam nešto što možda niste probali a dobro ide sa senfom.
Kao i senf, odnosno slačicu, lovor nekako uvek posmatramo kao aromatični dodatak jelima a zapravo je jako lekovit. A kao dodatak jelima je odličan za probavu.
Osim toga lovor sadrži vitamine B grupe (niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin) koji utiču na metabolizam i funkcionisanje nervnog sistema, mišićnog sistema i hormonski status.
Lovor je izuzetno poznat kao čistač limfnog sistema. Pored toga što čisti limfni sistem, pomaže u lečenju proširenih vena i ima snažno antivirusno dejstvo, pa se preporučuje u slučaju infekcija kao što je grip.
Probajte da ispečete ONAJ Libum na lovoru, predivno je! A ja vam sad dajem još jedan predlog:

Jaja u lovoru

Očistite vlažnom krpom dobro ljuske jaja i skuvajte ih.
U posebnoj šerpi skuvajte vodu u koju ste dodali so,lovor i čili papričice (ako volite).
Jaja u lovoru 2 s
Skuvana jaja izvaditi iz vode i razbiti na vrhovima. Poređajte ih u praznu šerpu sa razbijenim vrhovima okrenutim na gore pa ih prelijte ohlađenom začinjenom vodom. Na kolutove isečen crni luk poređajte izmedju jaja i sve to zajedno ostaviti da prenoći.
Ovako spremljena jaja odlično idu sa senfom i kečapom a možete mrviti žumanca,mešati sa senfom i ostalim začinima i praviti tzv. devil eggs…šta god volite.
Jaja u lovoru 1 s
Nadam se da sam se sa tortom,senfom,jajima i ostalim predlozima iskupila za ono ”mučenje-mlaćenjem-mlaćenice” pa toliko…hvala na pažnji i PRIJATNO!



Ostavite komentar