Kuva i piše: Jelena Cocco S obzirom na to …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kuca meni tetka juče na vrata, sva uzbuđena.
“Ana, znaš šta ćemo sutra ujutru da jedemo”
“Šta?”
“Klice!!!!”
Razmišljam ja par sekundi, ok, nisam skoro klice imala u kuhinji.
“Pa šta ćemo da pravimo, neku salatu, one bi trebalo sirove da se jedu”, ptam ja.
A tetka odgovara, sva značajna što već ima rešenje: “Ne, prvo ćemo napraviti kajganu sa pečurkama i klicama, rekao mi prodavac da su mu tako najlepše, a meni zvuči baš interesantno.”
I tako i bi.
Potrebno vam je:
- manja glavica crvenog luka
- 5-6 manjih pečuraka
- nekoliko šaka klica
- maslinovo ulje
- 6 jaja
- Začini po želji, mi smo stavile: morsku so, biber, kari, malo kurkume
Prvo iseckate luk na sitno i prodinstate na maslinovom ulju da počne da se cakli, a onda dodate pečurke. One će pustiti malo vode. Kada i one budu gotove, na samom kraju, stavite i klice. Promešajte par puta, dodajte začine, a onda sve prelijte jajima. Iako se klice nisu dugo termički obrađivale, one će se dosta skupiti. Mešajte polako na niskoj temperaturi dok jaja ne budu gotova, a to će biti jako brzo.
Uz kajganu su išla po dva parčeta beskvasnog hleva iz “hleb i kifle” i po dva čerija. Mada je paradajz ovde bio čist višak.
Klice mogu da se jedu i u hrono ishrani. One koje su dobijene od žitarica i mahunarki u restrikciji mogu da se jedu za doručak, sve ostale mogu i za doručak i za ručak. Klice od žitarica su dozvoljene čak i kod onih koji su na LCHF režimu (low carb high fat/malo ugljenih hidrata, puno masti). A znamo koliko oni beže od ugljenih hidrata.
Kao što rekoh već, trebalo bi ih jesti sirove, ali mogu da se povremeno ubace i u hranu koja se termički obrađuje. Samo će malo izgubiti na kvalutetu, pa ih zato uvek dodajte na samom kraju kuvanja.
Klice možete da kupite, mada ih jako retko viđam. Jedno vreme ih je bilo, raznih vrsta, u dobro opremljenim radnjama koje prodaju samo voće i povrće.
Ali ih možete napraviti i kod kuće. Ispod imate tabelu, koju sam preuzela sa sajta Pšenična trava.
Potrebno vreme natapanja i klijanja žitarica | ||||
Vrsta | Vreme natapanja | Količina | Vreme klijanja | Namena |
Pšenica | 12 sati | 200 g | 3 – 4 dana | salate, musli, supe, riđuvelak, desert |
Suncokret | 24 sata | 200 g | 2 – 3 dana | sosevi, salate, dodatak jogurtu |
Heljda | 3 – 4 sata | 100 g | 2 – 4 dana | musli, namaz, salate, dodatak supama |
Ovas | 10 sati | 200 g | 2 – 3 dana | musli, hleb, supe |
Sočivo | 12 sati | 100 g | 3 – 5 dana | salate, supe, namazi, pire |
Kukuruz | 12 sati | 200 g | 2 – 3 dana | musli, corn-flex |
Mungo pasulj | 12 sati | 100 g | 3 – 5 dana | supe, salate, pire, sendviči, sokovi |
Pirinač | 24 sata | 200 g | 4 – 5 dana | salate, supe, prilog jelima |
Susam | 8 sati | 200 g | 2 dana | preliv za salate, musli, sosevi, desert |
Soja | 12 sati | 100 g | 2 dana | mleko, supe, prilog jelima |
Azuki pasulj | 12 sati | 200 g | 5 dana | salate, sendviči, pire |
Predlog je stigao u pravom trenutku. Hvala!
Moram da se pohvalim (tj. da Vas pohvalim). Ovih dana uživam u idealnoj težini, u oktobru prošle godine sam imala višak od skoro 20 kg, tada sam i započela hrono “avanturu” Mnogo mi se dopada Vaš pristup konceptu hrono ishrane jer mi je potpuno logičan i dugoročno održiv. Za period od samo 10 meseci sam došla do situacije da me ljudi na ulici ne prepoznaju. A nije bilo teško pošto ovde postoji puno odličnih recepata i saveta.
Ana, divni ste!