Kačamak od ječmenog brašna

22/03/2015

Kacamak od jecmenog brasna 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Znate kako stalno čitamo da su heljdino, ovseno i ječmeno najzdravija brašna, ali ih najmanje koristimo jer se sa njima teško mesi? E, ovde se ništa ne mesi. Ovo je povratak korenima.

Imala sam sinoć na umu da za doručak napravim nešto specijalno. Našla recept, pripremila namirnice….a onda ustala ujutru, bez želje da mnogo petljam po kuhinji, ali sa jakom željom da pojedem nešto na kašiku. Valjda ima veze sa tim što sam poslednjih dana bila bolesna i sva kilava.

Preturila sam fioke i pronašla zgužvanu kesu sa ječmenim brašnom, ostalo malo. Hm, da li da probam? Što da ne, kačamak se napravi za pet minuta i ako ne valja, spremiću nešto drugo.

Od danas više ne koristim kukuruzno brašno, ovo je ispalo savršeno.

Treba vam:

  • 4 decilitra vode
  • nekoliko kašika ječmenog brašna (nisam merila, dodavala sam iz kese dok nisam dobila željenu gustinu)
  • malo soli
  • kašičica putera
  • žica za mućenje (verujte, mnogo bolje nego varjača)
  • po želji: kašika kajmaka, malo propržene slanine

Kacamak od jecmenog brasna 1-s

Posoljenu vodu sam stavila da se kuva. Dodala sam kašičicu putera. Kada je voda provrila, smanjila sam vatru i polako dodavala brašno sve vreme muteći žicom da se ne bi napravile grudvice. Bilo je gotovo za par minuta.

Presula sam kačamak u činiju, dodala kašiku kajmaka i na kockice isečenu slaninu, koju sam pre toga propržila.

Setila sam se doručka kada sam bila mala, brata i sestre, i bake koja nas je čuvala….

Prijatno!



22 komentara

  1. Moze li se umesto kajmaka preliti sa malo rastopljenog Ghee-ja? Naravno, mislim na restriktivni period.

  2. Da li moze kiselo mleko umesto kajmaka? I htela bih da vas pitam,posto nisam u mogucnosti da kuvam svaki dan da li mogu jedno jelo dva dana da jedem? Hvala 🙂

    1. Može kiselo mleko, kajmak ionako ne bi trebalo jesti često. I može jedno jelo da traje dva ili tri dana, nismo svi u mogućnosti da kuvamo svaki dan.

  3. Super je recept. Meni je malo redji ispao, sledeci put cu vise brasna staviti ali to nije uticalo na ukus koji je prelep. Nisam imao kajmaka pa sam dodao sitnog sira koji se lepo sjedinio i dao mu na ukusu.
    Sve pohvale!

  4. Zdravo Ana.
    Ja se izvinjavam, mozda je glupo pitanje, ako mozete da mi kazete, koji puter je najbolji, tj koji da kupim?

  5. Pravila sam proteklog vikenda, i ukus je sjajan! Međutim, kada sam dodavala brašno u provrelu vodu, zgrumuljičalo se, da li ga možda treba praviti drugačije nego od kukuruznog brašna?

    1. Zavisi od osobe 🙂 ja sam u početku sama jela ovo. Sad jedem kačamak od tri kašike brašna, a vodu dodajem kako kad. Nekad volim ređe, nekad gušće. Nekad stavim 3 dcl, nekad 4 dcl.

Ostavite komentar