Junetina u crnom vinu i pire od tikvica i karfiola

03/10/2014

Ovo je jelo koje se sporo kuva i u kojem se sporo uživa. Idealno za vikend, za kišne dane, za vreme koje provodimo sa porodicom i prijateljima.

Junetina u crnom vinu2 SAJT

Pripreme počinju prethodnu noć. Ne brinite, ne radite mnogo, samo mesu i vinu treba vremena.

Količine nisu bitne, zavisi za koliko ljudi spremate. Možete da spremite i 300g mesa i 2 kilograma.

Ja sam ovog puta iskoristila 1, 5 kilogram junetine.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Meso isečete na komade, ili zamolite mesara da vam to uradi, kao što ja najčešće radim. Stavite ga u posudu, zalijete ga crnim vinom, i to dobro. Ja sam stavila barem 500 mililitara. U to sam dodala nekoliko grančica sveže majčine dušice, nekoliko čena belog luka, smrvljenog nožem, biber u zrnu.

Ostavite da se marinira preko noći.

Marinirana junetina SAJT

Sledećeg dana prvo na malo ulja propržite meso koje ste izvadili iz marinade i prosušili ga malo na papiru (MARINADU NE BACAJTE).

Kada meseo postane braon sa svake strane (vatra treba da bude jača da meso ne bi počelo da se kuva, kao i širi sud) izvadite ga napolje i u tom ulju propržite krupnije sečen luk. Kada on bude gotov, vratite meso i sipate marinadu unutra. Takođe, dodate još malo i bujona, junećeg. So, naravno. Smanjite vatru i pustite da se krčka nekoliko sati.

U jelo, takođe, možete dodati i malo paradajz sosa.

Kada bude gotovo, sos će se smanjiti i postati gust, a meso će se raspadati.

U celoj priči postoji samo jedna mana, a to su celi začini, koje nije prijatno zagristi. Posebno majčinu dušicu čiji listići od termičke obrade postanu oštriji.

Naše mame i bake su to rešavale tako što su začine stavljale u gazu i nju vezivale. Tako da puste sve radosti u jelo, a da začine na kraju možete lako da izvadite. Sigurna sam da sada ima neka kutijica da se kupi za to, ali me mrzelo da tražim.

Uz ovakav gulaš najbolje ide pire, a pošto krompir nije poželjna namirnica, idealno je napraviti pire od karfiola i tikvica. Skuvaju se i samelju sa začinima. Vodite računa da ne upiju previše vode, da pire ne bude vodenast.

Prijatno!



7 komentara

  1. Pošto ja nisam zimus spremala ajvar i kuvani paradajz,da li ima negde da se kupi ,a da ne sadrži šećer?
    Inače ovaj recept za gulaš je odličan. 🙂

  2. Da li postoji da se kupi paradajz sos/pire bez secera za cufte u paradajz sosu? Tek otkrivam cari hrono kuhinje, pa nisam jos u toku 🙂 Hvala

Ostavite komentar