Junetina u crnom vinu i pire od tikvica i karfiola

03/10/2014

Ovo je jelo koje se sporo kuva i u kojem se sporo uživa. Idealno za vikend, za kišne dane, za vreme koje provodimo sa porodicom i prijateljima.

Junetina u crnom vinu2 SAJT

Pripreme počinju prethodnu noć. Ne brinite, ne radite mnogo, samo mesu i vinu treba vremena.

Količine nisu bitne, zavisi za koliko ljudi spremate. Možete da spremite i 300g mesa i 2 kilograma.

Ja sam ovog puta iskoristila 1, 5 kilogram junetine.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Meso isečete na komade, ili zamolite mesara da vam to uradi, kao što ja najčešće radim. Stavite ga u posudu, zalijete ga crnim vinom, i to dobro. Ja sam stavila barem 500 mililitara. U to sam dodala nekoliko grančica sveže majčine dušice, nekoliko čena belog luka, smrvljenog nožem, biber u zrnu.

Ostavite da se marinira preko noći.

Marinirana junetina SAJT

Sledećeg dana prvo na malo ulja propržite meso koje ste izvadili iz marinade i prosušili ga malo na papiru (MARINADU NE BACAJTE).

Kada meseo postane braon sa svake strane (vatra treba da bude jača da meso ne bi počelo da se kuva, kao i širi sud) izvadite ga napolje i u tom ulju propržite krupnije sečen luk. Kada on bude gotov, vratite meso i sipate marinadu unutra. Takođe, dodate još malo i bujona, junećeg. So, naravno. Smanjite vatru i pustite da se krčka nekoliko sati.

U jelo, takođe, možete dodati i malo paradajz sosa.

Kada bude gotovo, sos će se smanjiti i postati gust, a meso će se raspadati.

U celoj priči postoji samo jedna mana, a to su celi začini, koje nije prijatno zagristi. Posebno majčinu dušicu čiji listići od termičke obrade postanu oštriji.

Naše mame i bake su to rešavale tako što su začine stavljale u gazu i nju vezivale. Tako da puste sve radosti u jelo, a da začine na kraju možete lako da izvadite. Sigurna sam da sada ima neka kutijica da se kupi za to, ali me mrzelo da tražim.

Uz ovakav gulaš najbolje ide pire, a pošto krompir nije poželjna namirnica, idealno je napraviti pire od karfiola i tikvica. Skuvaju se i samelju sa začinima. Vodite računa da ne upiju previše vode, da pire ne bude vodenast.

Prijatno!



10 komentara

  1. Pošto ja nisam zimus spremala ajvar i kuvani paradajz,da li ima negde da se kupi ,a da ne sadrži šećer?
    Inače ovaj recept za gulaš je odličan. 🙂

  2. Da li postoji da se kupi paradajz sos/pire bez secera za cufte u paradajz sosu? Tek otkrivam cari hrono kuhinje, pa nisam jos u toku 🙂 Hvala

  3. Ana, iako sam iscijedila svu vodu, pire mi je vise licio na krem supu nego pire. Moze li se dodati nesto da se smjesa zgusne? Kako nisam vicna kuhanju mesa, ovaj gulas je super ispao. Hvala za recept.

Ostavite komentar