Jelo koje morate da probate: Zapečen kačamak

14/08/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Prosto je neverovatno kako se od jednog jeftinog, takozvanog sirotinjskog jela, napravi nešto savršeno.

I za to ponekad nije potrebno dodati 300 sastojaka ili praviti neverovatne oblike i stvarati umetničko delo. Ne, za skoro pa identično vreme, koliko bismo pravili kačamak i u osnovnoj varijanti, tako bismo napravili i ovo savršeno jelo.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kao što već zate, najviše volim da jedem kačamak od ječmenog brašna, prosto mi je najukusniji, mada bi oni koji imaju neki problem sa šećerom, mogli malo i da pripaze o učestalosti i količini ječmenog brašna, jer ima  viši glikemijski indeks. Ali kačamak možete da napravite od bilo kojeg brašna, sasvim sam sigurna da će u ovoj kombinaciji biti odličan.

Elem, da se vratimo ovim savršenim zalogajiima.

Potrebno vam je:

  • 4 dcl vode
  • 4 – 5 kašika brašna
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašičica putera
  • 80 grama sira
  • Malo vlašca ili već nekog zeleniša
  • Puter za premazivanje tepsije

Kačamak umutite kao i bilo koji. Posolite vodu i kada krene da vri smanjite temperaturu i dodajte malo putera. Polako sipajte brašno sve vreme mešajuću da se ne bi napravile grudvice. Kada budete zadovoljni gustinom, neko voli guće, neko ređe, kačamak je gotov.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Uzmite neku tepsiju, namažite puterom i sipajte kačamak. Poravnajte ga kašikom. Zatim pospite narendanim sirom. Kako nisam u restrikciji koristila sam čedar, oni koji jesu u restrikciji mogu svežu mocarelu.

Ubacila sam tepsiju na minut u zagrejanu rernu. Čim je sir počeo da se topi, izvadila sam tepsiju, posula vlašcem i uzela kašiku.

O, majko moja. Ja vama ne mogu da objasnim koliko je ovo bio dobro.

Probajte obavezno. Ko voli začine, neka ih slobodno doda u sam kačamak. Ja obbično volim sve što je začinjeno, pa čak i preko mere, ali mi ovog puta ništa više nije bilo potrebno,

Prijatno!

Pogledajte još:

Suncokret kačamak: U duhu posta i promene rutine

Kačamak sa semenkama i maslinama: Vetar u leđa onima koji poste

A može i ovako – fermentisan kačamak

Malo drugačiji kačamak

Ražani kačamak

Bakin kačamak

Kačamak od tri vrste brašna

Kačamak od prosa

Heljdin kačamak sa pečurkama

Ječmeni kačamak i prženo

Kačamak od prosenog brašna. I rang lista



Ostavite komentar