Jedan od najboljih hlebova koje sam spremila

28/05/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Moram da priznam da je ovo jedan od najukusnijih hlebova koje sam spremila u poslednje vreme.

Bez nekih preteranih dodataka, bez semenki ili začina. Jednostavan, ali odličan

Spremala sam ga za Pidžama party koji smo imali juče, i malo sam zabporavila na njega, pa je verovatno i zato tako dobro ispao. Zamesila sam brašno i vodu oko 13 sati u suboru i plan je bio da ga ispečem uveče kako bi u nedelju ujutru već imali spreman hleb.

Pogledajte Pidžama party:

Ali, kako sam u subotu “landrala” po obodu Beograda, što na ručku, što na sunčanju na splavu, zaspala sa ranije na trosedu. I hleb je ostao da se fermentiše i preko noći. Sve u svemu, stajao je oko 18 sati. I u nedelju ujutru mi se učinilo da je smesa preretka i dalje, ali sam je samo sipala u pleh, pustila da se sama razlije u neku vrstu pogače i bila poprilično uplašena da će ostati unutra živ jer nisam stavila još malo brašna. I bila bi sramota da smo za vreme Pidžama partija jeli gnjecav hleb 🙂 .

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ali je ispao odlično. Brzo se ispekao i ima je vremena da se ohladi, dok gosti nisu stigli na doručak.

Odlično se sekao, bio je sav rupičast, i sjajnog ukusa.

Potrebno vam je:

  • 150 gr speltinog integralnog braša
  • 100 gr ražanog integralnog brašna
  • 50 grama heljdinog belog brašna
  • 300 ml tople kisele vode
  • Posle fermentacije:
  • 3 pune kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat do dva morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Kao što sam navela, prvo sam zamesila samo brašno i toplu kiselu vodu. Sve sam lepo promešala, poklopila činiju i zaboravila na nju. U nedelju ujutru sam pažljivo otvorila, pomirisala da se slučajno testo nije ukiselilo.

Moja sreća je bila neopisiva kada sam shvatila da nije.

Ukoliko ne možete da nađete belo heljdino brašno, uzmite ono integralno.

Dodala sam prašak za pecivo i ulje, sve lepo umešala mikserom sa onim nastavcima za testo.

U pleh sam stavila pek papir i samo izlila smesu u krug. Bila jeretka pa je i osnova za pogaču bila jako tanka. Tupim delom kašike sam napravila dva gruga na pogači.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sve sam sjurila u toplu rernu i pekla oko sat vremena, a možda čak i manje na 210 stepeni. Moja rerna je jako slaba. Proverite uvek čačkalicom da li je gotovo. Ako se nešto lepi za nju kada je izvadite iz hleba, pustite ga još malo.

Par puta sanm tako probala, smanjila na 200 za svaki sluaj i ostavila hleb da se još malo peče.

I bio je fantazija!



Ostavite komentar