Ječmenice sa sirom i mirođijom

11/06/2015

Jecmenice 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za ječmeno brašno kažu da jača živce i da je dobro u borbi protiv depresije. Ne znam koliko je to tačno, ali znam da ga obožavam. Ima specifičan ukus koji pecivima daje poseban šmek. Ali ga retko koristim samog, posebmo ne za hleb jer bi se mrvio. Ali je dobro za lepinje ili mafine.

Za ove lepinjice vam je potrebno:

  • 1 jaje
  • 2 čaše ječmenog brašna
  • 1 čaša kisele vode
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika maslinovog ulja

Umutite jaje i dodate kiselu vodu, zatim brašno, sodu, limunov sok, maslinovo ulje i kiselu. Sme umešajte varjačom ili kašikom. I gledajte da vam smesa bude baš gusta. Ako nije dodajte još malo brašna.

Kašikom vadite smesu na pek papir, pa mokrim rukama oblikujte lepinjice. Ja sam ih dodatno posula ćurokotom.

Stavite ih u zagrejanu rernu i pečete oko 15 minuta na 220 stepeni. Dužina pečenja zavisi kako od rerne, tako i od veličine lepinja. Što su manje, naravno da se brže ispeku. Meni su od ove količine ispale 4 lepinjice.

Jecmenice 1 s

Jela sam ih uz sitan sir pomešan sa seckanom mirođijom, malo limunovog soka i belog luka.

Sir sa mirodjijom s

Prijatno!

 



Ostavite komentar