Ima neka tajna veza: Mamine paprike

22/01/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Postoje tako neki recepti koje je nemoguće ponoviti. Barem ne tako kako ih je napravila osoba kod koje ste ih prvi put probali. Jela budu odlična, ukusna i mirisna, ali im uvek fali TA prepoznatljiva nota.

Bakinu supu niko nije umeo da napravi kao ona. Neko će reći – pa, nije isto meso, drugi proizvođač začina, pogrešili ste redosled….. Ali ne, nekada sve bude isto, ali fali ta magična nota.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Recimo, baka i tetka su do kraja bakinog života živele zajedno. Delile su istu kuhinju, šerpe, tanjire. Zajedno su kupovale, išle u iste prodavnice i imale svoje prodavce na istim tezgama na pijaci i u mesari. I tetka je milion puta pravila bakinu supu. Što sa njom, pa posle i bez nje. U istom loncu, sa istim namirnicama, istim redosledom, na istom šporetu. Služila je u istom porodičnom servisu. I uvek je bila fantastična. Ali ne baš kao bakina.

Isto je tako sa maminim punjenim paprikama i sarmom.

Moja mama sa svojim prvim unučetom, moram da je slikam jednom i u kuhinji

Ne znam koliko puta sam pravila po njenom receptu, ali ih nikada nisam isto napravila. Bile su dobre, ali nisu bile mamine. Ali bez obzira na to, recept vredi podeliti. Možda ćete vi naći neki svoj magičan potez ili sastojak koji će ih napraviti jedistvenim.

Punjene paprike

 

Potrebno vam je:

  • 10 paprika babura
  • 3-4 paradajza
  • 800 – 1000 gr mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 supene kašika mlevene paprika
  • 1 manja šoljica od 1 dcl pirinča ili kinoe
  • 2 kašike masti
  • 2 kašike paradajz sosa bez dodatog šećera
  • Voda za podlivanje

Crni luk iseckajte na kockice i prodinstajte na jednoj kašici masti. Pred kraj dodajte ispasirani beli luk, pirinač (ili kinou) i meso. Dinstati meso dok ne promeni boju i dodati začine. Ostavite jednu supenu kašiku mlevene paprike za kraj.

Paprike operite, skinite im vrhove s peteljkama i očistite od semena. A zatim ih napunite smesom od mesa i pirinča ili kinoe.

Kada sam počela sa hrono ishranom insisitirala sam da prvih meseci jedem tačno po pravilima koja su tada bila poznata. Htela sam da dovoljno dugo budem na nekom režimu da bih mogla sa sigurnošću da kažem da nešto radi svoj posao ili ne. I onda, kada to nešto promenim, da vidim razliku. Da li je ima ili nema i kakva je. Pa sam tako, kada sam izašla iz restrikcije molila mamu da mi sarmu i punjene paprike sprema sa kinoom jer, kao, ozbljian skrob (kao pto je pirinač) ne treba mešati sa jakim proteinom (kao što je juneće ili svinjsko meso).

I mama je tako počela da koristi i kinou. Stavlja je i dan danas ponekad, iako joj to više ne tražim, jer se njoj dopala i ta kombinacija. Što se mene tiče, ja sada jedem ovakva jela i sa pirinčem jer ga na ukupnu količinu svega ostalog ima jako malo u jelu. I nisam primetila nikakvu razliku u varenju.

Elem, da se vratimo na recept.

Paradajz operite i isecite sa strane tako da dobijete mesnate kupice kojim ćete zatvoruti paprike.

Uzmite dublju tepsiju, po mogućstvu zemljanu i poređajte paprike jednu do druge u vis. Ostatak paradajza (i smese od mesa ukoliko je preostala) staviti oko paprika. Nalijte sa vodom da ogreznu i poklopite folijom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Stavite u rernu i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.

Onda paprike otklopite i zapržite. Ovo nije klasična srpska zaprška jer se ne koristi brašno. I to ne samo zbog mene koja vodim računa o tome, već je mama, samostalno, davno prestala to da radi. Sasvim je dovoljna “zaprška” od masti i začina.

U šerpici zagrejte jednu kašiku masti i na njoj propržite onu kašiku mlevene paprika koju ste ostavili za kraj i dve kašike paradajz sosa. Pa time prelijte paprike i ostavite ih u rerni da se još malo zapeku. Tada ih ne pokrivajte folijom.

Na isti način možete da napravite i punjene tikvice.

Koji vaš omiljen recept iz kuće? Po kojem jelu se odmah setite mame, tate ili bake?

Pored punjenih paprika i sarme, na mom spisku se nalaze tatine lovačke šnicle, bakina supa i prženi krompirići, niko ih nije pravio kao ona, tetkini sitni kolači……



Ostavite komentar