Hrono tortilja čips

10/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Tortilja čips se pravi tako što se tortilja iseče na trougliće pa isprži. I tortilje, barem one meksičke, se tradicionalno prave od kukuruznog brašna. Nije da ga nikad ne jedem, upravo imam kesu finog organskog kukuruznog brašna u kući, ali sam htela da izađem u susret onima koji su u restrikciji, pa sam ih napravila sa ražanim brašnom.

I nisam ih prvo pekla pa seckala pa pržila, već sam ih odmah ubacila u vruć puter. I ispale su apsolutno fenomenalno. A nema više od desetak minuta posla, sve ukupno.

Palo mi je na pamet da napravim i naćos, odnosno da ih prelijem rastopljenim sirom. Ali sam se ipak odlučila za umakanje u ajvar i livanjski sir sa strane.

Oni koji su u restrikciji ove ovaj divan, hrskav i puterast tortilja čips mogu da jedu sa nekim od sledećih namaza:

Tzatziki piletina

Pečurke u pavlaci

Namaz sa spanaćem i orasima

Feta saganaki

Sicilijanski pesto

Pileća pašteta s jajima

Namaz s pršutom

Sos od kiselog mleka i tahinija

 

Slažu se sa svime jer u sebi imaju samo brašno, so i vodu. Nemaju čak ni prašak za pecivo, nije potreban uopšte.

Sastojci:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 120 ml vode (otprilike)
  • Prstohvat morske soli
  • Puter za prženje (1 puna kašika otprilike)

Pomešajte brašno, so i vodu. Treba da dobijete tvrđe testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga na četiri dela i formirajte loptice. Zatim svaku razvaljajte oklagijom u krug, što tanje možete. Ako testo počne da se lepi za oklagiju dodajte još malo brašna.

S obzirom na to da je dosta tvrdo testo na krajevima diskova je krenulo da “cveta” pa sam krugove opšila nožem. Svaki sam isekla na osam delova, osam trouglića.

U tiganj stavite malo putera, nemojte odjednom sav, već ga dodajte po malo da ne bi potamneo. Pecite trougliće na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne postanu hrskavi.

I od ove količine ispadne dosta tortilja čipsa. Na slici se vidi samo polovina od dobijene količine. Ali nema veze, može da se jede par dana, jako su ukusni i hladni.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar