Hrono roli troli

22/12/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Tekst je napisan 24. septembra

Mislim da sam vam vec spominjala Simonea. To je onaj nas drugar iz Veneta, sto je ujedno i glavni diler za sfilace (cepkano dimljeno konjsko meso). Simone mnogo voli Srbiju, Beograd pogotovo. A naročito našu hranu. U stanju je da se ugoji po nekoliko kilograma svaki put kad dođe, što nikad nije dugo, a on je inače jedna mrša mršava i visoka pojava, i uopšte mi nije jasno kako uspe tako brzo da se ugoji kod nas. Mada….

Bio je više puta u gostima, i uopste nije zahtevan gost – ima samo dva pravila kad dođe – nikako italijansku hranu da jede (ima pravilo da je ne jede van Italije) i da, koliko je moguće, jede sledeće: burek (sa bilo čim, al najpre sa sirom, pa sa mesom), roli troli i ćevape. I tako u krug. I sarma ako dođe u zimskom periodu. Čvarke ne jede u lokalu ali obilato ponese kuci. I kajmak.

Nego kad sam krenula da ga gastronomski ogovaram, onda i da opisem kako izgleda jutro sa Simoneom u gostima (u Srbiji).
– Buongiorno Simone!
– Dobro jutro 😊 (obožava da koristi par fraza koje je naučio; ja poslednjih 10 godina od njega sve čestitke o praznicima dobijam isključivo na ćirilici)
– Šta ćeš da jedeš?
– Eh?
– Šta ćeš da jeeeedeeeeš?
– AH! Uno burek.
– Samo to?
– I jogurto. (odakle mu o na kraju jogurta nije mi jasno, ni u italijanskom ga nema)
– Ok.
– I jedan roli troli. Mozze?
– Znaš da nisu dobri.
– Ne razume.
– Razumeš, razumeš.
– Ali samo jedan. I onda ti uputi najlepsi osmeh koji si ikada video, i kako da mu ne kupiš roli troli?
– Mozze 😊

E sad… roli troli je njegova interpretacija naše rol viršle. Italijani inače imaju problem da izgovaraju naše reči jer su prepune suglasnika. On lepo krene sa ROL, ali kod viršle dođe do kuršlusa i ciao zdravo. Prvi put kad je bio gostima i probao rol viršle, pola sata je mučen pokušavao da izgovori. I na kraju je prekratio – roli troli. Tako i ostadoše.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

A ja ih danas pravim, jer mu je rođendan, pa i ako nije u blizini, barem neka bude ovako.
A pravim verziju, ne sa viršlama, jer su izbačene ihahaj odavno iz upotrebe kod nas (i pre hrono), nego sa svežom kobasicom. Rol virsle su inače verzija onoga sto englezi zovu “umotano svinjče” (pigs in blankets), tako da je recept i više nego adekvatan. Jedino što odskače je to da sam bila lenja i kobasicu nisam kupila, pa sam je improvizovala. Od mesa koje sam kupila da pravim mantije, ali to je već neka druga priča, tužna. I sad nebitna.

Dakle, potrebno je: 1 mera lisnatog testa – ima je na blogu kod Ane: Hrono žu – žu . A može i moja verzija, ja sam sa njom pravila one putne kupus kiflice.

Umestite testo od 200 grama integralne spelte, 150 grama integralnog ražanog, 250 ml vode, pola kašičice soli, pola kašičice praška za pecivo i jedne kašičice “5 spice” začina (ima da se kupi u bio radnjama).

Ostavite da odmori pola sata, a 50 grama putera stavite napolje da omekša. Nakon pola sata pobrasnite površinu na kojoj ćete razvlačiti testo, razvucite testo u pravougaonik i premažite puterom; presavite na tri dela sa leve na desnu. Ostavite pola sata u frižideru.
Ponovite postupak još dva puta. Posle 3 razlistavanja, razviti testo u pravougaonik da bude debljine oko pola centimetra, pospite fil po njemu i uvite u rolat.

Za “kobasice” je potrebno:

– Oko 250 gr mlevenog mesa (junece, svinjsko)
– 1 srednji crni luk, izdinstan i oceđen
– 1 srednja tikvica, izrendana, posoljena i ostavljena da pusti vodu
– Zacini: so, biber, najkvirc (malo vise od ½ kasicice), beli luk (svež ili u prahu), ja sam stavila i malo praha od suvih vrganja

Sve to lepo pomesajte i napravite 4 jufkice.

Lisnato testo rastanjite na oko pola santimetra debljine. Podelite na 4 dela. Uzmite po jednu jufkicu testa i oblikujte kobasicu dužom stranom testa. Urolajte i pred kraj premazite razmućenim belancetom (ili celim jajetom ako nećete jesti kiselo mleko uz njih) pa zatvorite rolnu. I tako 4 puta. Premazite preostalim ulupanim jajetom ili belancetom, pospite susamom, ćurekotom, kimom, šta se ima, i stavite na 10 minuta u zamrzivač.

Seče se – pazi sad ‘vamo – zubnim koncem. Konac provucite ispod rolnice na polovinu i zategnite sa gornje strane kao u čvor i povucite – tako se seku bez da se remeti forma. Svaku rolnu isecite prvo na pola pa onda na cetvrtine.

I pravac u rernu na 200 stepeni 25 – 30 minuta.

I to je to! Prijatno! Srecan rodjendan Simone!!!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar