Hrono priganice

20/06/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kada si u Grčkoj ponašaj se kao Grk, kada si u Crnoj Gori, ponašaj se kao Crnogorac. Ili Crnogorka. Pa smo mi tako u nedelju, za Pidžama party, odlučili da napravimo nešto što se tamo jede. A to su priganice.

Priganice su zapravo nešto kao naši uštipci, samo se malo drugačije pravi testo. I razlikuje se kao i kod nas, od kuće do kuće. A da ne bismo zeznuli stvar, pozvali smo jednu pravu Crnogorku u pomoć, Mariju Đukanović, koja često gostuje ovde na blogu sa svojim receptima.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Prethodno veče samo joj poslala SOS poziv i dobila recept. Nisam ga mnogo menjala, ali jesam za nijansu. Prosto, svako integralno brašno je različito i treba mu se prilagoditi. Jedino sam se rukovodila Marijinom rečenicom “Tijesto treba da ostane ljepljivo kao i za obicne ustipke”. Ali se u mojoj glavi to lepljivo pretvorilo u ljigavo pa sam takvu smesu jurila. I dobila nešto ređe nego Marijino ali je smesa bila pun pogodak. I ponovila sam je opet. I opet je bila odlična. U prvoj turi sam dodala više vode nego što ide po receptu, a u drugoj turi više kiselog mleka.

U videu možete da pogledate kako smesa tačno treba da izgleda:

S obzirom na to da u Marijinom receptu stoji 150 grama kiselog mleka, a kod nas postoje čaše od 180 grama, ja sam sipala celu čašu, šteta da ostane ona jedna kašika. Ali sam zato dodala manje vode nego prvi put, odnosno tačno po receptu.

Za one koji su u restrikciji ove priganice spadaju u komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana do dve nedelje.

Za prženje sam izabrala mast, ne duboko ulje, jer mast najbolje trpi temperature i nije vam potrebna prevelika količina. Zbog toga i birajte manji sud.

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 150 gr speltinog brašna
  • 100 gr ječmenog brašna
  • 180 gr kiselog mleka (jedna čaša)
  • 50 ml vode
  • 1/2 praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli
  • 2 – 3 kašike masti

Prvo umutite belanca u dobar šam, sa malo soli. Zatim dodate žumanca, pa polako kiselo mleko da šam ne bi spao u potpunosti. Tada sam dodala i prašak za pecivo.  Onda kašiku po kašiku brašna. Na pola puta sam dodala vodu, pa nastavila sa brašnom. Marijin savet je bio da se kiselo mleko pomeša sa vodom da bi se dobila tečnija varijanta, nešto kao jogurt, pa da se tako dodaje. Ali sam požurila, pa sam dodala odvojeno.

U manjoj šerpici zagrejte mast, pa dodajte smesu. bolje je da priganice budu što manje, brže će se ispeći, neće upiti mnogo masti i bolje će se “naduvati”, odnosno narasti. Nemojte punu kašiku smese, već polovinu pune kašike, neka vam to bude maksimum. Pecite sa obe strane dok ne budu lepo zlatno žute.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I ispale su odlično, Marija hvala za asistenciju. A kako smo pravili zaista komplikovan doručak, jer je nekima bio poslednji dan na moru, mi smo uz njih jeli i dodatne fantastične sirne namaze, kliknite na link ispod:

Letnji namazi

I domaće suhomesnato. I uživale u crnogorskim hrono priganicama.

A evo i Marijinog uputstva, u originalu, što bi rekli, u porukama:

E ‘vako😂
CG priganice na hrono način
2 jaja
1,5 dcl kiselog mlijeka
50 ml vode
150 gr speltinog brasna
100gr jecmenog brasna
1 kašičica soli
2 kašičice pzp
Za prženje:
2 dcl ulja za przenje i 100 gr putera
Pržiti u sto manju šerpu .
Prvo odvojiti zumance i bjelance. Umutiti bjelance u cvrst slag pa dodati, zumanaca koja su ostala cijela, “jogurt” (mjesavina vode i kiselog mlijeka), so pa zatim brasno i na kraju prašak za pecivo. Dobro sve umutiti mikserom.
Tijesto treba da ostane ljepljivo kao i za obične ustipke. Kad se doda “jogurt” u tijesto koje se przi onda ono ne upija masnocu tako da je to jedan + u ovoj kaloricnoj kombinaciji

 



Ostavite komentar