Hrono korneti sa sirom, kulenom i ajvarom

30/10/2014

Hrono ishrana je doživela najveću ekspanziju zahvaljujući društvenim mrežama. Na jednom mestu  okupile su se desetine, pa stotine, a zatim i Tatjana.jpg SAJT 1hiljade ljudi koji se hrane na isti način. Tako sam imala priliku da upoznam neke daveže, ali i neke jako pametne, interesantne i duhovite ljude. Pre svega jako talentovane za kuvanje.

Jedna od njih je Tatjana Marovski. I ona će biti prvi gost u Hrono kuhinji.

Iako je poznata kao kraljica hrono slatkiša, ovog puta predstavlja savršen doručak. Evo i njenog recepta:

Hrono korneti sa sirom, kulenom i ajvarom

Prvo napraviti kornete. Na hartiji debljine hamera( znači da bude čvrsto, ali da može lepo da se savija)

iscrtati šestarom krug prečnika 20 cm (može poslužiti i neka šerpica, poklopac).

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Krug podeliti na četiri jednaka dela (povući po sredini linije uzduž i popreko). Iseći i zaseći donji ugao

(kao na slici dole). Motati u kornet i spojiti na dva mesta selotejpom. Svaki kornet obložiti alu folijom sa spoljne strane. Ponoviti tako sa crtanjem krugova koliko želite da imate i to može da vam traje. Ako imate kupovne kalupe ovaj deo preskačete.

Testo možete zamesiti bilo koje, važno je da može lepo da se rastanji. Možete recimo testo za picu, za neku štrudlu…

Ja sam ovako, potrebno vam je:

  • 400 gr brašna (250 speltinog i 150 prosenog, proseno mu da hrskavost)
  • jedno jaje (može i ne mora)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (ili 1 kašičica pzp)
  • 0,6 dcl ulja
  • 1-1,5 dcl mlake vode

Pomešati suve sastojke, dodati jaje, ulje i vodu nalivati polako po potrebi, da se lepo umesi. Dobro zamesiti, ostaviti pokriveno da odstoji pola sata. Zatim podeliti na dve jufke i svaku razvući na 0,5cm. Iseći dugačke trake i motati ih oko korneta, tako da se malo preklapaju. Po želji premazati belancetom i posuti susamom.

Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Skidati odmah sa kalupa. Puniti po želji. Ovde je sitan sir, domaći kulen, domaći ajvar, bosiljak.

hrono korneti1 SAJT



Ostavite komentar