Hrono ishrana: Najvažnija pravila restrikcije

08/01/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Praznicu su prošli, uglavnom. Ima još par slava i trebalo bi da budemo mirni do Uskrsa.

Što se jelo, jelo se. Što se preterivalo, preterivalo se. A sad svi na popravni!

A za vraćanje u normalu često bude najefikasnija restrikcija. U pitanju je dijeta iz koje je izbačeno dosta skrobnih namirnica i bilo šta slatko, uključujući i voće. Pa se zato u njoj brzo mršavi, a i organizam se malo pročisti od gluposti. U pitanju je miks pravila prvobitne, originalne hrono ishrane koja je smišljena pre skoro 30 godina u Francuskoj i u kojoj tada nije bilo užine, postojala su samo tri obroka: doručak, ručak i večera, sastavljeni od manjeg broja namirnica. Ta pravila su spojena sa preporukama iz hrono ishrane za one koji imaju problema sa holesterolom (bez skroba za ručak i preteranog ograničavanja u hlebu ujutru, A. Delabo) i savetima ishrane za dijabetičare (birati namirnice sa nižim glikemijskim indeksom).

DORUČAK

Ovaj obrok treba da se sastoji od masti (pre svega životinjskog porekla), sporogorućih ugljenih hidrata i proteina. Pa je tako ujutru dozvoljeno jesti hleb (pre svega integralni) sa: puterom, jajima, mlečnim proizvodima, suhomesnatim, domaćim paštetama… Najveća razlika u odnosu na originalnu ishranu je u mlečnim proizvodima. Dok je kod autora ishrane (A. Delabo) mastan sir alfa i omega, ovde kod nas je preporuka da se u restrikciji taj sir izbegava, a može da se jede: mlad sir, kiselo mleko, ređe feta, pavlaka, kajmak i sveža mocarela. I da te proizvode treba ograničiti na tri puta nedeljno i ne mešati ih sa jajima osim ponekad, jednom u 10 do 15 dana.

Pšenicu i kukuruz treba izbegavati. Povrće može da se doda uz doručak ali u manjoj količini.

RUČAK

Za ručak se, kao i u originalnoj ishrani, pre svega jede meso uz dodatak neskrobnog povrća, presnog ili termički obrađenog. I preporuka je da termički obrađeno povrće bude jedna trećina mesa. Za sirovo povrće nema preciznog ograničenja, pa smo ga svi jeli više nego termički obrađenog. Umesto mesa može da se jede riba, i to bolje ona masnija.

VEČERA

Lagan protein, koji se lako i brzo vari (riba, belo meso, belance) sa neskrobnim povrćem, zeleno – bele boje. Zašto baš ovo povrće nikad nije precizno objašnjeno i moguće je da je to pravilo nastalo usled lošeg prevoda jer se u francuskom jeziku koristi izraz “zeleno povrće” kada se misli na ono bez skroba, i taj izraz nema nikakve veze sa bojom povrća. Ali, kako god bilo, pravilo je takvo i nije toliko loše jer tera čoveka na raznovrsnost. U suprotnom bi svi jeli paradajz, krastavac i papriku u svim obrocima.

Za doručak i ručak je dozvoljena upotreba semenki, i povremeno upotreba orašastih plodova ali pre svega badema i lešnika.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?

Zabranjeno:

Sirće, turšija, bilo šta slatko, kupovne stvari u kojima ima dodatog šećera, kvasac, belo brašno, suncokretovo i palmino ulje, miksevi začina obogaćeni aditivima, trans – masti (čitaj: margarin i slično), stari i masni sirevi, pavlaka za kuvanje, soja, krompir, pirinač, pasulj, bob, sočivo, kukuruz….. Većina stvari, osim baš krševa, može da se jede nakon restrikcije.

Namirnice koje kuvanjem drastično menjaju glikemijski indeks, kao što su šargarepa ili cvekla, u restrikciji treba jesti presne, posle mogu i termički obrađene ali bez preterivanja.

I baš zbog toga što je toliko namirnica, posebno onih kaloričnih, izbačeno, ova dijeta je jako efikasna, a opet se dobro jede. Pre svega zato što količine nisu ograničene. A nisu ograničene zato što nema mnogo stvari koje goje i sva teška kategorija je ostavljena za doručak. A ono što pojedemo ujutru ćemo i potrošiti tokom dana. Ali to ne znači da se treba prežderavati.

Razmak između obroka treba da bude od 4 do 6 sati, optimalno 5. U toku nedelje mogu da se popiju do 4 čaše crnog vina, druga alkoholna pića nisu dozvoljena za vreme trajanja ove dijete. Restrikcija bi trebalo da traje barem mesec dana. Dužina trajanja nije ograničena, možete da budete u njoj dokle god vam prija. Ali ni sa čim ne treba preterivati. Posebno zato što može da se mršavi i van restrikcije ukoliko se pametno biraju namirnice i vodi računa o osnovnim pravilima. A daleko je raznovrsnije.

I, pre nego što počnete sa bilo kakvom dijetom, prekontrolišite svoje zdravstveno stanje.

Pročitajte još:

Sva pravila restrikcije

Saveti za početnike

Jelovnik za početnike

Hrono ishrana posle restrikcije

 

Najvažnija pravila hrono ishrane:



16 komentara

  1. Pozdrav, i ja sam resila da posle praznika krenem sa hrono ishranom. Zanima me par stvari: da li je za dorucak dozvoljena cajna Zlatiborac i koliko puta nedeljno? Da li je gulas dozvoljen za rucak (ili ostaci za veceru) i da li je ok da se slicne stvari jedu svakog dana, u smislu da li izbor rucka dorucka i vecere mora biti raznovrstan i sta je optimalno?

    Hvala najlepse na odgovorima!
    Pozdrav!

    1. Kupovne kobasice treba izbegavati posebno na početku. Bolje je jesti slaninu, pršutu, čvarke, meso iz jednog komada kao što su prsa, šunka, pečenica itd. Hrana treba da bude što raznovrsnija ali ponekad može da se ponovi ručak u dva dana, enmamo svi vremena za spremanje svaki dan. Ali teška kategorija koja se jede za ručak ne treba i za večeru. Uveče što laganije

  2. Poštovana Ana, da li za dorucak sme da se jede sardina iz konzerve i da se nasece crni luk? To mi je najlakse i najprakticnije. Hvala unapred

  3. Hvala najlepse na odgovoru!
    Danas sam kupila Vasu knjigu sa brzim receptima za hrono ishranu. Recite mi da li se ta ishrana odnosi i na restrikciju ili ne, jer sam videla da npr. ima sociva koja imaju skrob i sta je zabranjeno za restrikciju. Mozete li me uputiti u to kako da koristim knjigu dok sam na restrikciji?
    Hvala!

    1. U tom kuvaru postoje i jela za post, a tada se, bez obzira da li ste u restrikciji ili ne, jede sočivo, pasulj, grašak, leblebije itd. Pošto su to namirnice koje su bogate biljnim proteinima. Piše u uvodu tog odeljka. U svim ostalim receptima piše kada nešto nije za restrikciju, a takvih recepata nema mnogo.

  4. Pozdrav Ana, zanima me koliko cesto u restrikciji treba meso da bude ukljuceno u obroke? Da li svaki dan po 3 obroka ili 3 puta nedeljno. Malo sam zbunjena, jer koliko sam procitala, deluje mi da nema ogranicenja, vec se meso preporucuje svaki dan. Unapred hvala

    1. Meso se generalno preporučuje svaki dan. Zamena može da bude riba. Ponekad pečurke, ali je to više varanje 🙂 . Van restrikcije mogu i cela jaja i morski plodovi. I, naravno, ponekad posni obroci sa namirnicama koje imaju dosta biljnog proteina. Ali je i to varanje na neki način, ali retko ko od nas može da jede baš svaki dan meso.

Ostavite komentar