Hrono braunis

16/10/2014

Nikada nisam bila neki preterani ljubitelj slatkog, ali volim da ga pojedem ponekad.

Međutim sada, valjda zato što stalno mesim neka peciva, torte i kolači mi se stalno motaju po glavi. Pa je tako krenula i moja avantura sa njima. I još učim osnove pravljenja slatkog.

Ovaj kolač mi se učinio kao jednostavan za vežbu i eksperimentisanje sa zdravim zaslađivačima kao što je stevija. Tek je ona za mene potpuna nepoznanica.

Fruktozu sam precrtala sa spiska dozvoljenih namirnica jer je zapravo otrov za naš organizam. Čini mi se da je zdravije jesti beo šećer nego nju.

Elem, za ovaj kolač vam treba:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela
  • 125 grama putera
  • 125 grama čokolade od 70% kakaoa
  • 75 grama lešnika
  • 2 jaja
  • pola kašike putera
  • 50 grama brašna od spelte

Umutite puter, ovih 125 grama, penasto koliko to možete bez šećera. Na vatri rastopite čokoladu i ovu jednu kašiku putera. Sjedinite puter, čokoladu i jaja koja ste pre toga umutili. Prvo sam umutila čvrsto belanaca pa onda dodala žumanca. Na kraju umešate brašno i lešnik i dodate 2o kapi stevije. Ja sam kupila neku steviju u kapljicama jer mi je delovalo lakše za doziranje.

Braunis2 SAJT

I da napomenem da sam lešnik mlela u onom malom blenderu tako da sam deo samlela sitno, ali sam ostavila i krpnije delove da bi se videli u kolaču.

Pošto je ovo mala količina, vodite računa da ne stavite u preveliki pleh, ja sam iskoristila najmanji koji sam našla u kuhinji.

Kolač ne treba dugo da pečete, možda dvadesetak minuta na 180 stepeni. I zaista vodite računa jer će se presušiti, što se meni desilo, pošto sam radila dve stvari u isto vreme.

Takođe, slobodno otopite malo više čokolade i ostavite deo da prelijete kolač. Sigurno će biti milion puta bolji.



17 komentara

    1. Ima crnu čokoladu i steviu. Stevia je jako slatka. Ali ja nemerno nisam preterivala sa njom jer treba naći pravu dozu. Ako preterate, postane gorka

  1. Jel mozete da mi kazete gde kupujete steviu u prahu? Ja sam kupila u prodavnici zdrave hrane, ali na deklaraciji pise da je jedna kasicica stevia praha iste jacine kao kasicica secera…

  2. Ovo stvarno daje rezultate iako sam u pocetku bio prilicno skeptican. Danas mi je deseti dan a izgubio sam 7kg. Zanima me sto da radim nakon 30 dana restrikcije,da li da nastavim sa restriktivnom ili da koristim klasicnu hrono ishranu?Imam trenutno jos 25-30kg viska.

    1. Ako imate toliki višak ja bih nastavila. Ali se merite, meni to kod vas nešto prebrzo ide. Bilo je slučajeva, pa posle uspori, što nije loše. Prebrzo mršavljenje može da bude opeterećenje za organizam.

  3. Obozavam braunis kolac, ovaj recept je odlican, juce sam ga pravila i pekla sam ga kao mafine u kalupu, odlicno je ispalo. Sto se tice Stevije imam ih u tableticama pa sam 3 tabletice izmrvila.

    1. To je dobra informacija za steviju. Uvek treba pisati doze da ljudima bude lakše. posebno kada je razlika u tome da li je prah, tabletice ili tečna stevija

  4. Da li može da se koristi med ili tamni muskovado šećer? i da li stavljate sirov lešnik prethodno potopljen u vodi ili tostiran (s obzirom da bi i orašaste plodove trebalo potapati kao i žitarice)?
    Hvala!

    1. Nutricionisti ne preporučuju med jer kažu da se ne vari. Ali ga ja ipak koristim ponekad. Kada sam pravila ove kolače, nisam ništa potapala, tada se nisam mnogo interesovala za fitinsku kiselinu 🙂

  5. Molila bih vas da mi napišete koji je odnos stevie u kapima i stevie u prahu. Hvala.
    Pozdrav,
    Aleksandra

  6. Jel postoji opcija pravljenja ovog kolaca bez stevie? Ja volim jako slatke kolače, ali sećam se da mi je ta Stevia bila užasna (ranije kad sam probala kafu sa njom da pijem) 🙂
    Da li bih mogla da napravim ovo bez nje a da ne bude bljutavo ili možda ima neka zamena (ne fruktoza)? Hvala

Ostavite komentar