Hrana koja greje

22/09/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ako je verovati vremenskoj prognozi, i sledećih nekoliko dana nas očekuje hladno vreme, ali sa nekim primesama sunca. Ne znam da li ćete ovaj vikend iskoristiti da se zavučete pod ćebe uz omiljenu knjigu ili film i tako iskoristiti prvi pravi jesenji vikend. Ili ćete prkositi vremenu i biti negde napolju. Šta god da odlučite, ne zaboravite da se nahranite. Jer, što je hladnije, više energije trošimo da se zagrejemo.

Hidrometeorološki zavod Srbije

Kada padnu temperature svima prija jača hrana. Verujemo da ćemo se tako brže ugrejati i bolje osećati. I to, barem u mom slučaju, nije daleko od istine. Ali pored jake hrane, postoje neke sasvim obične namirnice koje mogu dodatno da nas zagreju. A to su:

  • Ovas
  • Heljda
  • Đumbir
  • Krompir
  • Šargarepa
  • Bob
  • Cvekla
  • Kupus
  • Kelj
  • Prokelj
  • Sve vrste luka
  • Badem
  • Ljuta papričica
  • Suncokret
  • Meso
  • Jaja

Ne znam ko je prvi sastavio ovu listu, neki kažu da ova folozofija potiče iz Kine. Ali svake zime ćemo čuti slične savete nutricionista sa preporukama da se jedu baš ove namirnice. A ja ih sve volim.

Hrana koja greje ili hladi se spominje i u ajurvedi. Prema principima ove filozofije, u hranu koja greje spadaju začini poput čijila ili kumina, crni i beli luk, đumbir. Ali i krompir, brokoli, spanać i pasulj. U dugim zimama, po ajurvedi, preporučuje se korenatso povrće, a od voća jabuke, mango i pomorandže. Dodaci koji navodno greju telo su i bosiljak, origano i nana.

Preturite police sa začinima i frižider i napravite ovog vikenda nešto začinjeno, nešto toplo, što će ugrejati vašu dušu i telo. U mom slučaju će biti nešto ljuto i nešto toplo. Neka piletina s karijem.

Želim vam lep vikend!



Ostavite komentar