Hot – Pileći file u salsi

26/04/2015

Hot pilence 2-s

Kuva i piše:

Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Sastojci:

– pileći file ( oko 250 gr )
– 4 veća paradajza
– 10-20 gr pinjola
– šaka svežeg peršuna
– 1 ljuta paprika
– maslinovo ulje
– začini ( so, biber, kari, ljuta tucana paprika )
File sam prvo marinirao u maslinovom ulju, dodao malo soli, bibera, peršun (koji sam sitno iseckao ) i ostavio da stoji nekih pola sata.

Onda sam pravio ljutu ‘salsu’: Ubacio sam u blender paradajz, ljutu papriku ,kašičicu maslinovog ulja, malo soli,bibera, kašičicu karija i ljute tucane paprike. Sve sam to smiksao ( ne previše. Slobodno neka ostanu komadići paradajza i paprike) i sipao u posudu za pečenje. Idealno je da posuda za pečenje bude uža a dublja.

File sam propržio u tiganju sasvim kratko sa jedne i druge strane, čisto da porumeni, ubacio ga u posudu gde je ’salsa’ tako da ceo bude potopljen a da samo gornja strana bude vidljiva, ubacio u već zagrejanu rernu na 180 stepeni i pekao 30 min. Povremeno sam otvarao rernu i zalivao gornji deo filea ’salsom’ u kojoj se krčka. Kad je sve gotovo i servirano dodao sam pečene pinjole ( peku se u tiganju bukvalno par minuta uz konstantno mešanje ( da ne zagore).

Prijatno.

PS. U periodu restrikcije ne jedemo pinjole. Oni koji su još u fazi mršavljenja mogu da dodaju malo badema ili lešnika. Ili da naprave  vrelu salsu bez koštunjavog voća.

Play:



Ostavite komentar