Mali hleb sa kurkumom

10/10/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Mnogo vremena je prošlo od kako sam postavila neki recept za hleb na blog. Malo sam se umorila od njih. U poslednje vreme sam uglavnom pravila neka sitnija peciva i palačinke.

Ali me je sestra prevarila jutros. Plan je bio da dođem kod nje u 7:30 da čuvam Relju. Pa sam ustala ranije i prošetala pse. Da bi mi rekla da u stvari i ne moram da ga čuvam, naša tetka se prijavila. I šta ću, kad već vilim od 6:30, odlučim da napravim hleb. Ali mali. Ne volim da mi se nešto vuče danima po kući, a i ne jedem hleba kao ranije.

A pošto sam odlučila da napravim takozvani “dijetalni hleb”, samo od ražanog i ovsenog brašna, ostavljanje da stoji nikako nije opcija. Ovseno brašno dosta suši peciva i što duže stoje sve se teže seku, jer se sve više trune.

Pročitajte još:

Kako da pametno upotrebite ovseno brašno i da se ne nervirate

Potrebno vam je:

  • 120 grama ražanog brašna
  • 30 grama ovsenog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 150 militara kisele vode
  • semenke za posipanje

Klasika. Kao i za svako pecivo prvo promešate brašna, so i prašak za pecivo, začin. Dobro, da se sve lepo umeša. Onda dodate ulje i kiselu vodu. Promešate.

Sve ovo bi bilo bolje da sam smesu zamesila još sinoć a pekla ujutru. Samo bi tad prašak za pecivo dodala pred pečenje. Ali nisam znala da ću mesiti svoj hleb sabajle.

Hleb sa kurkumom 3 s

Hleb sa kurkumom 4 s

Smesu sam prebacila u pleh u koji sam stavila pek papir. Pokrila sam folijom i pekla 20 minuta pokrivenog na 20 stepeni. onda sam sklonila foliju i pekla još 20 minuta na 210 stepeni. Moja rerna je dosta slaba, mislim da su grejači već dugo u fazi umiranja pa će vama biti ok i niža temperatura. Svako treba da poznaje svoju rernu.

Hleb sa kurkumom 1 s

Čačkalicom proverite da li je gotov. Zabodite čačkalicu u hleb pa je izvucite. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.

Hleb sam prebacila u svu krpu i ostavila petnaestak minuta da se ohladi.

Kurkuma će hlebu dati finu žućkastu boju.

Pročitajte još:

Kurkuma – začin koji bi trebalo da imate u kuhinji

Iako u poslednje vreme jedem dosta kačkavalja po preporukama dr Alana Delaboa, tvorca hrono ishrane, dans nisam mogla. Htela sam nešto zaista jednostavno. I odabrala sam puter i šunku. Ništa više.

Hleb sa kurkumom 5 s

A evo nekoliko činjenica zašto je puter dobar, iako su nas dugo ubeđivali da će nam zakrčiti arterije:

  1. Ima u sebi vitamina rastvorljivih u mastima: A, E i K2.
  2. Sadrži zasićene masti koje mogu pozitivno da utiču na holesterol posebno ako se uzimaju ujutru
  3. Ima linolnu kiselinu, jednu od esecijalnih (neophodnih) masnih kiselina koje moraju da se uzimaju

Hleb sa kurkumom 6 s

Prijatno!



Ostavite komentar