Hleb koji uvek uspeva

26/06/2015

Hleb koji uvek uspeva 3 s s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Do sada sam sigurno napravila barem 5o različitih beskvasnih hlebova od integralnog brašna. Neki su bili bolji, neki lošiji. Ali jedan uvek uspeva, bez obzira na sve. I brzo se pravi.

Naravno, sama struktura hleba će zavisiti od vrste integralnog brašna. Jedino ne savetujem da ovaj hleb spremate u kombinaciji ražano i heljdino brašno. Oba su jako teška brašna i užasna su za rad. Kda njih mešate, uvek postoji mogućnost da dobijete hleb sa fenomenalnom koricom i jednom vlažnom grudvom unutra.

Meni je najlepši kada mešam ražano i speltino brašno, u istoj razmeri.

Ukoliko ga ostavljate preko noći da se fermentiše, ne morate da stavljate kiselu vodu, možete i običnu. Ali u tom slučaju prašak za pecivo stavite pre pečenja, a ne na početku. Iako bi svi hlebovi trebalo da se ermentišu preko noći i zbog fitinske kiseline, često taj korak preskočimo jer nemamo dovoljno vremena. Svi ponekad malo kršimo pravila. Tad stavite kiselu vodu.

Ovo nije velika vekna hleba, ima nešto malo više od 300 grama brašna, ali može da traje tri dana. Sve zavisi šta jedete uz njega. Glavna razmera je: tri čaše brašna, dve čaše kisele vode.

Hleb koji uvek uspeva 2 s

Ovog puta sam stavila:

  • 2 čaše speltinog brašna
  • 1/2 čaše ječmenog brašna
  • 1/2 čaše heljdinog brašna
  • 2 čaše kisele vode
  • po kašiku semenki: susam, bundeva (golica), suncokret, smrvljeni lan
  • kašičica soli
  • 2 kapike maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo

Sve sam umešala, presula smesu u pleh sa pek papirom i mokrom rukom zagladila površinu. Posula sam semenkama, pokrila folijom i stavila u zagrejanu rernu. Pekao se oko sat vremena na 230 stepeni. Pred kraj pečenja možete da ga otkrijete da se uhvati lepa korica. U ovom slučaju nije bilo potrebe. Sve vreme sam držala foliju, doduše ne preklopljenu preko celog pleha. Napravila sam kao pravougaoni poklopac koji je stajao na vrhovima pek papira.

Kada je bio gotov, izvadila sam ga i uvila u krpu da se tako hladi do jutra.

S obzirom na to da sam stavila ječmeno brašno, bio je malo manje kompaktan nego kada koristim samo ražano i speltino, ali se hleb nije mrvio prilikom sečenja. Ispali su baš lepi parčićiči.

Hleb koji uvek uspeva 1 s

Prijatno!

 



21 komentara

  1. Da li bi moglo i razano da se stavi pa da bude 1 casa speltinog,1 razanog i po pola jecmenog i heljdinog? Hvala!

    1. Možete da pomešate bilo koja brašna. Samo uvek vodite računa da se ona brašna sa kojima se teško radi dodajete u manjoj meri.

  2. Stavila sam razano i speltino brasno u jednakoj razmeri i testo je bilo jako, jako retko. Da li to tako treba da bude? Takodje me zanima da li ste semenke ubacivali i u testo ili ste njima samo posuli hleb. Hvala unapred!

    1. Ne treba da bude retko, treba da bude gusta smesa. Ne toliko da ne možete kašiko da promešate, ali gusta. Dodajte sledeći put malo više brašna u odnosu na vodu.

  3. Dobro veče, je li ovaj hleb dozvoljen u restrikciji s obzirom na speltino brašno? Ja sam na samom početku (po drugi put) i negdje čitam da je spleta dozvoljena a negdje da nije pa ako možete da mi pomognete.
    Hvala!

    1. Spelta je oduvek bila dozvoljena. Jedino ako vama nešto lično smeta. Samo sa njom ne bi trebalo preterivati i prednost bi trebalo dati brašnima sa nižim glikemijskim indeksom i sa manje glutena.

  4. Molim za savet gde gresim. Ovu smesu sam sipala u pleh za mafine, prethodno ga namazala maslinovim uljem, pekla oko 50ak min na 200C ali su toliko tvrde kad se ispeku , da nema sanse da se prelome a kamoli jedu 🙁

    1. Predugo ste pekli. Kada hleb podelite u male smese za kalup za mafine onda ti hlepčići budu gotovi za 20 minuta do pola sata. Skraćuje se vreme pečenja.

  5. Malo mi je ostao vlažan unutra. Pekla sam ga 1h. U čemu je problem? Da li da ga pečem malo duže? I kad je bio gotov umotala sam ga u krpu. Da li sledeći put da ga ostavim samo na rešetki da se hladi?

    1. Možete da ga ostavite na rešetkli. A možda treba malo i da smanjite temperaturu. Svaka rerna je drugačije. Ako je temperatura previsoka, korica se brzo napravi i onda hleb ostane unutra vlažniji nego što treba.

  6. Molim Vas da mi kažete kako je najbolje čuvati ovakav hleb narednih nekoliko dana, da li uvijen u krpu, ili je možda bolje da stoji u kesi? Unapred hvala!

  7. Draga Ana, pocetnik sam u ovome(tacnije pravljenju testa samostalno) , 10ak puta sam pokusala sa hrono hlebovima i nikako da mi uspe 😐 ili mi je pretvrd ili sredina meka. Ali ne odustajem😀 Samo jedno pitanjce, da li je normalno da mi se smesa kad je zbućkam lepi malo za prste? Ili treba da pospem malo brasna extra? Mozda je u tome problem🤔

    1. Možete da probate. Ali smesa za ove naše hlebove treba da bude ređa nego za beli hleb. u suprotnom bude suv i lako se mrvi. Probajte duže da pečete. I dok se ne uhodate gledajte da hlebove pečete u plićim posudama da budu tanji. tako će se bolje i brže ispeći.

Ostavite komentar