Hleb bez glutena, deo prvi

19/01/2016

Hleb bez glutena 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ljudi koji su intolerantni na gluten, avole da jedu hleb, stvarno imaju problem! Da sam na njihovom mestu verovatno bih u nekom trenutku digla ruke od svega i prešla na LCHF režim, u kojem se žitarice uopšte ne jedu!

Kako sam već predugo na nekom “režimu”, u ovom slučaju na hroni ishrani, počela sam da vrtim neke stvari u krug i primetila sam da mi smetaju. Ili da određene “cake” više ne daju isti efekat kao ranije. Pa sam stoga počela da eksperimentišem i da uvodim namirnice i jela koja nisu do sad bila dominantna u svakodnevnoj ishrani. Tako sam odlučila da malo više jedem žitarice koje su bez glutena i da vidim hoće li biti neke razlike. Suviše je rano da bilo šta zaključim ša mi prija više šta manje, ali sam na dobrom putu. Ali o tome nekom drugom prilikom. Da se vratimo na moj bezglutenski hleb.

Sa brašnima koja nemaju gluten u sebi je jako teško raditi, posebno ako hoćete da izbegnete pirinčano i kukuruzno brašno. Sve se mrvi od njih. Zato sam izvadila kesicu psilijuma koju imam i pokašala sa njim da napravim nešto što može da se jede. Ali nisam bila sigurna u količine.

Više o psilijumu možete da pročitate OVDE.

Stavila sam:

  • 150 grama heljdinog brašna
  • 150 grama ovsenog brašna
  • 1,5 supena kašika psilijuma
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 kašičice kima
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • 300 militara kisele vode

Prvo sam umešala brašno, psilijum, so, kim i prašak za pecivo. Zatim sam dodala ulje i vodu. Zamešala kašikom i ostavila desetak minuta da stoji. Za to vreme sam uključila rernu. Okruglu vatrostalnu činiju sam namazala mašću i posula brašnom. Onda sam prebacila smesu koja je već uveliko bila kompaktna i mogla sam rukama da je oblikujem. To psilijum radi, povezuje smesu.

Potapkala sam smesu mokrim rukama i poklopila činiju. Ubacila u rernu i podigla temperaturu na 2230 stepeni. Moja rerna je slaba i ako na vreme ne dignem temperaturu, hleb bi mogla da pečem i tri sata. Posle nekih petnaestak minuta sam je smanjila i izvalila se na trosedu. Kako je već bilo kasno a ja mrtva umorna, malo sam zadremala. Na svu sreću sam skočila na vreme, mislim pre nego što je hleb počeo da gori. Ali sam ga opet presušila. Mislim da je ovom hlebu potrebno maksimalno 40 minuta.

Izvadila sam ga, stavila na kratko u mokru krpu, da korica malo omekša. Nakon toga sam ga prebacila u suvu krpu i ostavila do jutra. A ujutru sam imala šta da saznam. Hleb je generalno bio ukusan, ali nije baš najbolje podnosio sečenje.

Hleb bez glutena 2 s

Prvu krišku sam ok isekla. Videla sam da se gornja ivica odvojila, ali to je zato što sam ga predugo pekla. Hoće to kada se hleb presuši.

Druga kriška je bila isto ok, ali sam već tada primetila da hleb počinje da puca.

Hleb bez glutena 5 s

Od držanja u rukama i povremenog sečenja, on je sve više pucao.

Hleb bez glutena 4 s

Dobro je da sam imala društvo na doručku pa smo pojeli ceo hleb. Nisam sigurna šta bi se desilo da je morao da stoji još jedan dan.

Hleb bez glutena 6 ss

Mislim da bi bilo bolje da sam stavila više heljdinog nego ovsenog brašna. I verovatno je falilo još malo psilijuma. A kako ne odustajem od eksperimenta sa manje glutena u svakodnevnom životu, tako ću probati da napravim jpš nekoliko varijanti hleba.

Na kraju sam pravila sendviče tako što sam parčiće mazala puterom pa ih uvijala u ćureća prsa. Kao u palačinke. Ona su, fala bogu, dovoljno velika da sam to mogla ljudski da uradim.

Hleb bez glutena 3 sNAPOMENA:

Ljudi koji imaju celijakliju (glutensku enteropatiju) treba da razmisle pre upotrebe ovsa i heljde. Iako nemaju gluten, i jedna i druga žitarica (pseudožitarica) imaju protein sličan glutenu. Pa treba biti oprezan. Takođe, ovseno i heljdino brašno koje kupite mora da imaju garanciju da nemaju glutena u sebi, jer se često melju na istom mestu kao i pšenično brašno. Ili su skladišteni na istom mestu.

Na ovom linku, ukoliko govorite engleski, možete da nađete informacije o aveninu, proteinu koji se nalazi u ovsu: https://www.coeliac.org.uk/gluten-free-diet-and-lifestyle/gf-diet/oats/



17 komentara

  1. Jeste li probali da dodate malo onog bezglutenskog mixa ( brasna) ? Ne znam koliko je bas zdravo,al povezuje doobro sve ostale satojke.

  2. Mena samo ti mixovi ne smetaju stomaku 🙁 Ali ih izbegavam, naravno!
    Mada sam od hleba odustala. Smetaju mi sve zitarice i orasatii semenke!

  3. Ana, da li je prasak za pecivo dozvoljen u restrikciji, tek sada vidim da u sastojcima ima kukurznog skroba, a kukuruz je zabranjen. Hvala unaprijed

    1. Jeste, dozvoljen je. To je problem sa kupovnim stavrima jer uvek ima nečega. Ja zato često koristim samo sodu bikarbonu sa limunovim sokom.

  4. Ana,meni su u centru pronasli intoleranciju na gluten,ali su mi rekli da mogu heljdu,proso,amarant i kinou,ovas ne smem,jer iako ima manje glutena,opet ga ima.A za heljdu su mi rekli da mo

    1. Heljda nema gluten ali ima protein sličan glutenu. Poštujte preporuke pa ćete videti kako ide. I ne bih vam bila u koži jer je sa tim žitaricama jako teško napraviti hleb 🙂 Ali možete cele žitarice da jedete

  5. Jaoj,muka je to 🙁
    Meni se od skoro pojavio nicim izazvan suvi kasalj,i to ujutru i uvece.Bas u to vreme sam otisla u centar,i onaj aparat je zapistao na gluten,i dr mi je rekao da mi je i kasalj mozda od toga,i da gluten hoce da izazove i druge probleme.
    7 dana se pridrzavam bezglutenske hrono ishrane,jedem hleb od heljdinog brasna(stavim u to i psilijum,i laneno brasno),nekad napravim i hleb od amarant brasna,proso izbegavam jer ima visok gi,kinou u zrnu,samo nisam sigurna da li konopljino brasno ima gluten,jer sam videla da ste vi pravili hleb od konopljinog brasna,sto znaci da je dozvoljeno.

    1. Ja još nisam koristila konopljino brašno, to je pravila Ana Anufrijev. Potražite tačan sastav brašna negde na internetu.

  6. Ja nisam intoleranta na gluten, te mogu leguralno da ga koristim, koje brasno onda mogu da ubacim da bi leb bio redovan,a opet po pravilima hrono ishrane, u restrikciji?

Ostavite komentar