Gulaš od pečuraka

09/06/2015

Gulas od pecuraka 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Šampinjoni  možda nisu najkvalitetnije pečurke koje možemo da nađemo na tržištu (ili prirodi), ali su svakako najdostupnije i jako su hranljive. Nemaju puno kalorija, za pečurke su dobro svarljive i bogate proteinima. Pa lako mogu da posluže kao zamena za meso. I lako se spremaju.

Za ovaj gulaš vam je potrebno:

  • 500 grama šampinjona
  • 1 manji crni luk
  • 1 manji crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 250 militara paradajz sosa
  • začini: so, biber, čili
  • maslinovo ulje
  • peršun za kraj

Iseckate luk na sitno i prodinstate ga na malo maslinovog ulja. Kada počne da se “cakli”, ubacite krupnije iseckane pečurke. Promešate nekoliko puta i dodate seckan paradajz, a zatim i paradjz sos. Smanjite vatru, dodajte malo vode i pustite da se lagano krčka.

Pred kraj kuvanja začinite po ukusu i ostavite na tihoj vatri još 10 minuta. Kada je gotovo, sve pospite svežim peršunom. Pečurke budu brzo gotove, a dužina kuvanja će zavisiti od toga koliko želite da vam sos bude gust. Što se duže krčka, to će biti sve gušći.

Prijatno!



12 komentara

  1. Odlican recept, jelo je bas ukusno. Samo me zanima da li je dozvoljena upotreba kuvanog paradajza zbog secera? Pozdrav

  2. Postovana Ana, da li mnogo gresim ako rucak ( gulas od pecuraka ili kelj sa svinjetinom) rucam tri dana uzastopno i menjam veceru? Ne mogu da ispratim jelovnik i kuvam svaki dan nesto drugo. Pozdrav

    1. Ishrana bi trebalo da bude što raznovrsnija, ali nismo svi u mogućnosti da kuvamo svaki dan. Jedino ne bi trebalo da uveče jedete ono što je za ručak. Već da skuvate i za večeru nešto što može da potraje.

  3. Cao,
    Koristila sam neki organski seckani pardajz pa mi nije ispalo ukusno bas. Naime bilo mi je kiselo jelo… Radujem se da probam jelo sa pravim paradajzom!
    Hvala za ideju ovo mi je bio prvi hrono rucak :*

  4. Draga Ana, za koliko osoba je ova kolicina sastojaka? I moze li se koristiti obican paradajz umesto tog iz konzerve? Pozdrav.

Ostavite komentar