Gulaš od bukovača i vrganja

05/11/2015

Gulas od bukovaca

Kuva i piše:
Ivana Milić

ivana-milic-PROFIL

Jedan jesenji predlog za ručak bez mesa.  Idealan proteinski obrok za vegeterijance. Takođe je posna varijanta, a uskoro će početi  post.

Pijaca u ovo vreme  je zaista fenomenalna i šteta je ne iskoristiti neke namirnice kojih neće biti kao što su svež vrganj i sveža domaća crvena paprika. Vrganj je divna, aromatična pecurka, ali je cena jeziva. Zato sam uzela  samo jednu veću da bih dobila tu ‘šumsku’ aromu u gulašu. Uzela sam još i pola kilograma bukovače, a vi možete uzeti i šampinjone, ako ne volite bukovaču. Za mene lično, bukovača je neuporedivo ukusnija.

Jednom prilikom sam već pisala neka pravila kod pripreme pečuraka, ali ponoviću ih opet:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

– ne prati u vodi, ukoliko postoji zemlja , možete je odstraniti vlažnim ubrusom
– soliti na kraju
– ne podgrevati

A sad priprema:

Iseckajte jedan praziluk i jedan crni luk i izdinstajte, zatim dodajte dva čena belog luka , malo aleve paprike ( ko voli može i ljute) i pola kašičice majčine dušice. Zatim ubacite iseckane pečurke i dinstajte na tihoj vatri dok ne omekšaju. Pri kraju sipajte jednu šolju kuvanog paradajza i kratko ukrčkajte. Tek kad ugasite šporet, dodajte so i biber po ukusu. Meni ne smeta da jedem bez priloga. Ako vam smeta ili vam je prejako , možete napraviti pire od tikvica ili karfiola uz gulaš.

A sad salata.

Ovu salatu zovem još i salata od paprika sa lažnim belim lukom. Idealna je za ljude kojima smeta svež beli luk, a opet ima smek na beli luk. Brzo se pravi, nema pečenja i ljušćenja. 
Izaberite sitnije paprike koje nisu mnogo mesnate. Bice ukusnija salata.

Operite paprike, očistite od semenki i isecite na krupnije komade. U dubljem tiganju ugrejte ulje i propržite 2-3 čena krupno isečenog belog luka. Izvadite luk iz ulja. Tako ce ulje poprimiti njegovu aromu. Ubacite paprike i pržite ih dok ne omekšaju. Kad su gotove, posolite i začinite po vašem ukusu. Salata je lepša kad odstoji malo u frižideru.

Prijatno!



Ostavite komentar