Galete od belog heljdinog brašna

22/03/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Davno sam kupila kesu belog heljdinog brašna. Kad kažem belog, mislim bukvalno. Brašno je potpuno bele boje.

Na kesi piše da je integralno, što znači da bi trebalo da je mleveno celo zrno, a opna heljde je jako tamna, dok je unutrađnjost bela. Kako je ovo brašno ispalo skroz belo, pojma nemam. Osim ako mu nije uklonjena opna.

Stavila sam ga u fioku i zaboravila na njega. Našla sam ga pre neki dan kada sam spremala kuhinju. I, naravno, odlučila da ga što pre isprobam. Razmišljala sam šta ću, kako ću, i na kraju smislila da budu galete. Interesovalo me je kakve će boje biti pecivo ako se u njega, pored ovog brašna, ne dodaje još mnogo stvari, posebno ne onih koje bi mogle da ofarbaju sve.

Potrebno vam je:

  • 100 grama brašna
  • 110 militara vode
  • 2 belanca
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat sode bikarbone
  • malo limunovog soka
  • 2 kašike maslinovog ulja

U činiji pomešajte brašno, so, sodu bikarbonu i vodu. Blago umutite belanca pa dodajte i njih, a zatim i maslinovo ulje. Sve lepo umutite. Zagrejte aparat za galete, ili toster.

Sipajte malo smese, da pokrije prostor ali da ne bude debelo. Što tanje to bolje. Zaklopite i čekajte da se ispeče. Ali da bude hrskavo.

Kako kalup niste napunili do kraja, tako će biti potrebno da galete okrenete, da bi obe strane bile baš hrskave.

Uz galete sam napravila namaz od sremuša i pavlake.

Potrebno vam je:

  • 6 listova sremuša
  • 2 pune kašike pavlake
  • prstohvat morske soli
  • malo šarenog bibera
  • malo limunovog soka ili vode

Sremuš iseckajte na sitno pa pomešajte sa pavlakom, solju i šarenim biberom. Po želji dodajte malo limunovod soka ili malo vode samo da bi namaz bio malo tečniji. Da možete lepo da umačete.

Inače, uz ove galete možete da jedete šta vam god padne na pamet. Ja sam dodala i malo livanjskog sira. Nisam u restrikciji pa mi se može 🙂 .

Prijatno!



6 komentara

  1. Za one koji poste – upravo sam probala sa psilijumpm umesto belanaca i ispalo je savrseno!

  2. Za one koji poste – upravo sam probala sa psilijumom umesto belanaca i ispalo je savrseno!

  3. Molim Vas, koji aparat za galete koristite? Ustvari, vise me zanima koje je jacine.
    Hvala!

  4. Evo, ja iskopala ovaj recept. Pravila sa običnim heljdinim, ali ih nisam pekla na hrskavo. Pošto mi je aparat za galete nov – da pitam – koju jačinu koristite i koliko dugo ih pečete? Ja sam na 4. podeoku (od 5 mogućih) i pekla sam ih po 4-5 minuta. Mislim da su se lepo propekle, ali je moglo i bolje.

Ostavite komentar