Fokača sa maslinama i suncokretom

04/06/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim ove naše igrarije nedeljom. Okupi se društvo, sprema se doručak, šetamo u pidžamama polovinu dana. I uvek jedemo nešto lepo.

Ove nedelje smo za Pidžama party pravili fokaču pošto smo se igrali italijanske kuhinje. I ispala je odlično. Nisam pravila veću količinu s obzirom na to da smo samo Ana i ja jele, ukoliko pravite za familiju, duplirajte mere.

Na snimku možete da vidite kako testo treba da izgleda i postupak pravljenja:

Sa speltinim integralnim brašnom se najlepše pravi, ali možete da dodate manju količinu ječmenog ili ražanog. Može čak i heljda, ali onda možda da dodate više vode. Bitno je da kozistencija testa bude kao na snimku.

Potrebno vam je:

  • 150 – 160 gr speltinog brašna
  • 150 ml vode
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • 5 maslina
  • manji struk ruzmarina
  • Malo semenki suncokreta

Brašno i vodu zamesite uveče, poklopite činiju i ostavite da stoji. Neka bude neko malo hladnije mesto jer su sada i noći postale vruće. Ujutru dodajte ulje, so i prašak za pecivo. Lepo smutite tseto sa mikserom i nastavcima za to.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pospite malo brašna na radnu površinu, ali jako malo, jer testo treba da ostane mekano i masnije. Rukama formirajte disk i to direktno na pek papiru koji ste stavili na pleh, nije vam potrebna oklagija. Pravila sam tanju fokaču da brže bude gotova, možete na snimku da vidite koliko.

Prstima utapkajte testo. Masline presecite na polovine pa ih ugurajte u testo, kao i listove ruzmarina. Pospite sve semenkama suncokreta pa poprskajte sa još malo ulja. Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite desetak minuta na 210 stepeni.

Uz ovu fokaču smo imali pršutu, malo paradajza i maslina. I po jedno kuvano jaje na zahtev gosta.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar