Fantazija hleb

03/04/2015

Vericin hleb 3-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Verica Filipović je jedna tiha žena. Druži se sa nama na Fejsbuku, ne komentariše mnogo, ne ulazi u rasprave, ali zato svako jutro izbaci sliku nekog savršenog peciva.

Živi u Švedskoj, ne znam da li se kuvanjem i profesionalno bavila, kao što se njen sin sada bavi, ali sam sigurna da je deci prenela talenat.

Skupila sam dosta njenih recepata i polako ih isprobavam. Oni koji su već pravili ovaj hleb, nazvali su ga Fantazija. I jeste odličan.

Za ovaj hleb vam je potrebno:

  • 2 decilitra ražanog brašna
  • 1 decilitar heljdinog brašna
  • 4 decilitra integralnog speltino brašna
  • 30 grama rastopljenog maslaca
  • semenke po želji
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike psylliuma ( ljuspice )
  • 1 kačičica soli
  • 5 decilitara kisele vode
  • 1 decilitar obične vode

Postupak:

Prvo izmešati suve sastojke, onda dodati rastopljen maslac i na kraju vodu. Izmešati kašikom da se dobije kompaktna masa ( što manje mešanja testa to bolje).Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Posle toga testo vaditi mokrim rukama , oblikovati veknu i ostavim možda 10 minuta.

Pre pečenja premazati opet hladnom vodom.

Peče se na 200 stepeni oko 35 ili 40 minuta.

Vericin hleb 2-s

E sad, ja sam sve uradila po Vericinom receptu, ali mi je smesa ostala ipak žitka, pa nisam oblikovala veknu, već sam stavila na pek papir pa u kalup. Različita brašna, različito upijaju vodu, pa ću sledeći put staviti manje vode.

Hleb je u svakom slučaju bio jako lep, samo sam morala malo duže da ga pečem.

Vericin hleb 1-s

Prijatno!



5 komentara

Ostavite komentar