Njegovo veličanstvo: Falafel

08/09/2014
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Tradicionalno jelo koje na dolazi sa Bliskog istoka, a danas ga možete naći u svakoj zemlji. Tradicionalno se prži u dubokom ulju, koje nije dozvoljeno hrono ishrani. Ja sam ga ovog puta pekla u rerni na pek papiru,a vi možete da probate da ga ispržite u tiganju sa malo ulja.

Moj savet je da tada ne pravite kuglice već male pljeskavice, da bi se bolje ispeklo.

Falafel1

RECEPT ZA FALAFEL
(za veću količinu)

  • 500g leblebija
  • veća veza peršuna, manja veza korijander
  • 3 kašičice mlevenog kumina
  • pola kašičice kardamona (jak začin)
  • kašičica mlevenog korijandera
  • biber, so
  • manja glavica crvenog luka
  • 4,5 čena belog luka (ko voli, može i više)

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Leblebije se potope u vodu sa sodom bikarbonom uveče. Sledeći dan se ocede i osuše, pa stave u blender. Treba ih samleti sitno, ali ne da se napravi pasta, već da ostanu ljuspice ili sitni komadići. Onda se u blenderu samelje sve ostalo, pa se pomeša sa leblebijama
Na kraju se doda nekoliko kašika speltinog brašna da bi se smesa vezala i da bi se pravili valjušci ili kuglice
U originalan recept ne ide maslinovo ulje, ali ja sam sad dodala jer sam i pekla u rerni na pek papiru (standardan falafel se prži u dubokom ulju). Kada su se blago zarumeneli u rerni premazala sam ih sa još malo maslinovog ulja da bi imali lepu koricu

Falafel2 s

Odlično ide uz humus. Pogledajte recept.

I uz tortilje. Pogledajte recept.

Treba naravno dodati i neko povrće, malo jer lepo ide uz ovo jelo, a ja naviše volim da jedem falafel uz paradajz i zelenu salatu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



10 komentara

  1. Ja ih nepecem nego ih susim u susari na 45-50c.Da li ste probali sirovi majonez i pavlaku? Odlicni su uz falafel.

    1. Pavlaku da, ali ne znam šta je sirovi majonez, zar nije svaki sirov s obzirom na to da se pravi sa živim jajima, uljem i limunom?

Ostavite komentar