Falafel

08/09/2014

Tradicionalno jelo koje na dolazi sa Bliskog istoka, a danas ga možete naći u svakoj zemlji. Tradicionalno se prži u dubokom ulju, koje nije dozvoljeno hrono ishrani. Ja sam ga ovog puta pekla u rerni na pek papiru,a vi možete da probate da ga ispržite u tiganju sa malo ulja. Moj savet je da tada ne pravite kuglice već male pljeskavice, da bi se bolje ispeklo.

Falafel1

RECEPT ZA FALAFEL
(za veću količinu)
500g leblebija
veća veza peršuna, manja veza korijandera
3 kašičice mlevenog kumina
pola kašičice kardamona (jak začin)
kašičica mlevenog korijandera
biber, so
manja glavica crvenog luka
4,5 čena belog luka (ko voli, može i više)


Leblebije se potope u vodu sa sodom bikarbonom uveče. Sledeći dan se ocede i osuše, pa stave u blender. Treba ih samleti sitno, ali ne da se napravi pasta, već da ostanu ljuspice ili sitni komadići. Onda se u blenderu samelje sve ostalo, pa se pomeša sa leblebijama
Na kraju se doda nekoliko kašika speltinog brašna da bi se smesa vezala i da bi se pravili valjušci ili kuglice
U originalan recept ne ide maslinovo ulje, ali ja sam sad dodala jer sam i pekla u rerni na pek papiru (standardan falafel se prži u dubokom ulju). Kada su se blago zarumeneli u rerni premazala sam ih sa još malo maslinovog ulja da bi imali lepu koricu

Falafel2 s

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Odlično ide uz humus. Pogledajte recept.

I uz tortilje. Pogledajte recept.

Treba naravno dodati i neko povrće, a ja naviše volim da jedem falafel uz paradaj i zelenu salatu



4 komentara

Ostavite komentar