Evo zašto je dobro da jedete avokado

10/03/2015

Avokado1

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Oko 100 grama avokada ima 160 kalorija i  15 grama masti. I sigurno se pitate zašto treba da ga jedete, posebno ako hoćete da mršavite. Pa zato što su to u najvećoj meri dobre masti, koje vaše srce voli, i koje će vas dugo držati sitim i uticati na kilažu, ali u pozitivnom smislu.

Mononezasićene masti (masne kiseline), kojima je avokado bogat, smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) i povećavaju nivo dobrog (HDL).

Pored dobrih masti, avokado ima puno različitih vitamina i minerala. Pre svega vitamine E, K i kompleks B vitamina.

Takođe obiluje magnezijumom i kalijumom. Ovo je važna informacija za one koji počinju sa hrono ishranom, pa se često žale na bolove u nogama, koji se pojavljuju zbog izbacivanja viška vode, jer sa vodom odu upravo magnezijum i kalijum.

Oni koji poste bi, takođe, trebalo da ga ubace u ishranu. Ne samo što će ih držati sitim, već će tako uneti dovoljno masti, a ga ne prekrše pravila posta.

Kod avokada postoje samo dva problema. Prvi je cena, nije jeftin uopšte, a drugi ukus. Ako ga prvi put probate bez ičega, sigurno ćete biti razočarani. Jer, skoro i da nema ukus. U ustima ćete imati samo nešto mekano i masno 🙂 Ali ako na njega iscedite limun, dodate malo soli i bibera, e to je već druga priča. Beli luk i avokado – savršeno. Malo paprike i crvenog luka u sve to, još bolje. Kao namaz, odlično.

Pogledajte nekoliko recepata sa avokadom:

Spelta sa avokadom, pečenicom i poširanim jajetom

Salata sa leblebijama, fetom i avokadom

Posna pašteta sa tunom i avokadom

Proso sa avokadom i slaninom

Palačinke sa šargarepom i avokadom

Guakamoli sos

Namaz od avokada i feta sira

Vodite računa kada kupujete avokado da ne kupite nedozreli. Ne sme da bude svetlo zelen i tvrd na dodir, već blago mekan. Ako se, pak, zeznete, ostavite ga da sazri u kući. Kažu da pomaže ako ga držite u papirnoj kesi. Ne znam, nisam probala.

Kada ga isečete, unutra bi trebalo da bude žućkaste boje, ne preterano svetle. Odmah ga prelijte limunovim sokom jer će on sprečiti oksidaciju. U suprotnom, avokado će brzo potamneti. Tako možete da ga čuvate par dana u frižideru. Fino ga pelijte limunovim sokom, a onda nacedite još u činiju u kojoj ćete držati avokado. Okrenite ga mesom na dole, da bude u dodiru sa limunovim sokom sve vreme.

Avokado s

 

Heljda sa avokadom, slaninom i jajetom

Heljda i avokado s

Malu šolju heljde uveče dobro operete, potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutru ocedite i dodate novu, oko dve šolje na jednu šolju heljde i posolite malo. Pustite da vri dva minuta, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da stoji petnaestak minuta. Heljda će upiti svu vodu.

Propržila sam nekoliko tračica slanine i na toj masti ispržila jedno jaje. Isekla sam četvrtinu avokada, zalila limunom i začinima. Dodaja sam kašiku pavlake i pola paradajza. I bila dugo sita.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

 



14 komentara

  1. A da li sme avokado u restrikciji? I da li sme uz to dimljeni losos takodje u restrikciji? (Mljac) ….🤓😬

    1. Avokado sme za doručak, kada odmaknete sa ishranom i za ručak. Dimljeni losos sme, ali nemojte da ga jedete za večeru, najbolje za doručak umesto neke šunke.

    1. Možete da pojedete ceo avokado. a što se posledica tiče, nisam sigurna, znam samo da nije baš jestiv akko nije zreo. Baš je tvrd

  2. Pomaže da se stavi u papirnatu kesu sa jednom jabukom i bukvalno sazri za dan-dan i po.Probala sam! 🙂

  3. I ako se stavi u istu posudu sa bananama postane brze mekan. Ja ponekad kupim vise, nisu dovoljno meki, pa stavim u ciniju za voce, dole avokado, odozgo banane. Isto tako mozete i u istu kesu da stavite, bice jos brze 🙂

  4. Lako možete imati stablo avokado. Svoje u saksiji. Ako neko zeli mogu mu pomoći saveti ma.

  5. da li se namazi sa avokadom mogu ranije spremiti,dan dva ranije(bijelu luk,chili,limun sok)?

Ostavite komentar