Eliopsomo – grčki hleb sa maslinama

22/09/2015

Eliopsomo 3 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Eliopsomo je tradicionalni grčki hleb sa maslinama (elio-masline, psomo-hleb) koji je, vremenom, UNAPREĐEN sa kvascem, medom, sećerom…kao uostalom i Lagana (takođe tradicionalni flatbread koji danas ne samo da ima kvasac nego i Ouzo, Mastiku (čitaj ”rakija” i svašta nešto veselo od ranog jutra).

Jedna stvar koja mi je ostala interesantna u toku proučavanja grčkih testa je korišćenje soka od narandže u testu, a posebno u kombinaciji sa maslinama. Čak u jednoj fancy pekari ”odsanjah” i tortu sa maslinama u prolazu. Pa nisu Grci glupi…videli oni da od brašna i vode ‘leba nema i nisu im bez veze pekare i kuhinja uopšte toliko popularne i hvaljene širom sveta.

Što se Eliopsoma tiče, verzije su mahom slične: zamesi se testo sa kvascem, sećerom, brašnom i vodom i maslinama, podeli na dva dela, razvalja se, pospe maslinama i uvije u dva rolata – kao vekne i peče. I taman kad su svi ti kvasci, šećeri i rakije objavii rat mojoj nameri da napravim svoj Eliopsomo – ETO GA! Eliopsomo u obliku tanke pogače…kuvar u prodavnici organske hrane i začina (u kojoj inače nisam kupila samo ono što nije ni malo da se kupi)…čitaj…čitaj…brašno, voda, masline, začini, prašak za pecivo, soda bikarbona…KUPLJENO!

Eliopsomo 2 s

Napravih ja svoj fantastični Eliopsomo ali…paklena pomorandza mi nije dala mira, nešto mi je govorilo da ta kombinacija sa maslinama MORA da se proba…a juče sam saznala i zašto. Hleb je UBICA! Obe verzije su isprobane, vi ćete naravno napraviti verziju u skladu sa vašim principima ishrane, uz napomenu da sok od narandže ne utiče na kvalitet testa, već na ukus i da izostavljanjem, odnosno zamenom tog soka sa vodom nećete izgubiti na kvalitetu hleba ,samo na poigravanju sa ukusima. Srećom meni su u programu ishrane dozvoljene ovakve stvari, a vi se konsultujte sa vašim nutricionistom ili lekarom. Svaki put kad budem pravila nešto ovako, lično ću isprobati obe verzije pre predloga za Anin blog, da bih ispoštovala i hrono i eventualno neke druge programe ishrane.

Za ovaj hleb vam je potrebno:

  • 500 grama dozvoljenog brašna (kod mene 400 grama speltinog i 100 grama raženog)
  • 150 militara vode
  • 150 militara soka od narandže (zameniti sa vodom u istoj količini)
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica limunovog soka
  • 15-ak sitno iseckanih Kalamata maslina
  • so (na ovu količinu brašna obično stavljam kašičicu soli, a sad sam zbog maslina stavila pola i to je taman)
  • začini po želji (ja sam stavila sušeni ruzmarin unutra a posula ga svežim ruzmarinom)

Pomešati suve sastojke, dodati tečne sastojke i masline. Ako je potrebno dodati još vode, ali u ovoj kombinaciji brašna mislim da vam neće trebati. Dobićete mekano testo, malo ”klizavo” zbog ulja u maslinama, ali nelepljivo. Malo ga doraditi na pobrašnjenoj površini i sad kreće SHOW!

U receptu piše da testo ne bi trebalo da bude deblje od 2 santimetra jer će ostati živo unutra. I ja svoju loptu lepo pritisnem da dobijem tanak disk, i odem po pleh i pek papir, kad eto meni lopte umesto diska ponovo. Prebacim ja tu loptu na pek papir, oooopet ispritiskam u disk, i izbockam viljuškom uplašena sa onim ”ostaće živ”, i odem po svež ruzmarin kaaaad – eto meni ponovo lopte! Već vidim da, ako nastavim sa mučenjem nesretne lopte, biće kvrgava, kao što na kraju i jeste malo neravna ispala, jer sam je ponovo pristiskala pre rerne. Negde sam čitala o uticaju kiseline iz maslina na testo, ali sad to nigde ne mogu da nađem što ne znači da neću…uporna ja samo kad se zainatim.

Eliopsomo 4 s

 

 

Rerna je zagrejana na 200 stepeni i Eliopsomo ide u nju i naravno počinje da raste k’o lud i meni ostaje da čekam…ipak optimistična…Posle četrdesetak minuta vadim iz rerne,uvijam u kuhinjsku krpu i idem da spavam. See you U 4 UJUTRU???? Svaki put TO uradim, virim ispod krpe kao da je zabranjeno, ALI NE DIRAM…ceo stan miriše…Uujutru sečem! Pečen, korica fenomenalna, seče se fenomenalno,ni mrvica ne pada…ukus neponovljiv! Uz njega domaća ovčija feta doneta iz mlečne radnje na Solunskoj pijaci i to je to…

Prijatno!



3 komentara

  1. Bravo!
    Sa uzivanjem sam citao, a sa uzivanjem cu i isprobati :-).
    Nista me u svetu kulinarstva nikad nije toliko privlacilo i fasciniralo kao testo i razne vrste testa. Mozda je to zato sto me mama ucila da mesim kada sam imao neke 3 godine (odlican nacin da “smirite” i zainteresujete malo dete na duze staze :-D), mozda jednostavno zato sto volim da jedem i sto bez hleba ne vidim smisao svemu tome – neke stvari jednostavno nemaju tu draz ako se jedu bez hleba (npr ajvar). Ovo jednostavno mora da se isproba.

Ostavite komentar