Džem od slanine

29/01/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Hajmo da dignu ruke svi oni koje vole slaninu. Mnogo nas je? Pa znam i zašto 😀

Ako ste ljubitelj ovog divnog proizvoda od gude, obavezno isprobajte i ovaj “špekmez” ili “džem” – od slanine i paradajza. Ukus je neopisiv. Zadovoljiće i najzahtevnija nepca. Slan, lepljivi “džem” nateraće vas da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, uz neizbežan “mmmmm….”.

U originalni recept idu i šećer i sirće, ali mi smo i bez tog beličastog zaslađivača, slatko mljackali na Pidžama partiju. Evo i hrono varijante “džema” od slanine:

Pogledajte kako smo spremili džem, ali i svašta još nešto:

Potrebno vam je:

  • 220 do 250 grama slanine
  • 350-400 grama paradajza ( može i seckani ili celi iz konzerve-ne pasirani)
  • 1 crni ili crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica tucane paprika
  • Prstohvat chili papričice ili više ako volite
  • 1-2 kašike balzamika (probajte i sa limunovim sokom, ako ste u restrikciji)

Ako imate mesnatu i beličastu slaninu, ona je dovoljno masna, tako da vam ne trebaju dodatne masnoće za prženje. Samo je sitno iseckajte. Mi smo koristili pančetu Kosmajska, koja je bila sečena na tanke slajseve. S obzirom da je u pitanju pančeta, znači dosta mesa, dodali smo kašiku masti. Dobro prepržite slaninu, da bude skroz krckava. Odložite je sastrane na tanjir.

Pažnja, pažnja!!! Ovaj džem je neverovatno ukusan, ali i neverovatno jak, pa ga koristite kao dodatak, ne kao osnovnu stvar. Kada ga budete probali biće vam jasno. Ali ga probajte obavezno.

U masnoći od slanine, propržite sitno seckan crni luk, dodajte posle kog minuta I sitno seckani beli. Zatim dodajte seckani, zreli paradajz. Kako je sada zima I takvog nema, pribegli smo konzervi. Kupite komade ili seckane paradajze, nikako pelat ili pasirani. Zatim izdrobite onu prepečenu slaninu, dodajte začine. Kada provri sve u tiganju ili šerpi, poklopite, smanjite vatru i krčkajte 45 minuta do sat vremena, obavezno uz mešanje, da ne bi zagorelo.

Masa mora da se smanji, reducira i postane lepljiva.

Ana je insistirala da deo sameljemo, mada po mom ličnom mišljenju, onako me je podsećao na neki ajvar ili pravi džem u kojima vidite komade voća. Ako volite baš nežne teksture, usitnite ga štapnim mikserom ili u blender.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U dobro zatvorenoj teglici može stajati u frižideru I do dve nedelje, ali mislim da toliko neće preživeti. Jeste koncentrovan ukus svih sastojaka, ali ipak….nekako nestaje 😀

Ovaj špekmez ili “džem” od slanine i paradajza možete mazati na hleb, krekere ili svetosavske perece I štapiće sa pivom, kao što smo mi na pidžama nedeljnom partiju. Sjajno idu I uz neki hamburger ili sendvič, jaja, pa čak I salatu.

Jednom kada ga probate, znaćete da uživate I ješćete ga stalno.

Prijatno.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar