Draganin hrono hleb

05/01/2015

Ovaj hleb je stigao u Hrono kuhinjuzahvaljujući glasovima publike. Toliko se dopao onima koji su ga pravili da su ljudi sami predložili blogerima da ga uvrste među hrono recepte. Rečeno, učinjeno. Predstavljam hleb Dragane Vladisavljević.

Draganinin hrono hleb

  • 300 grama integralnog pšeničnog brašna
    150 grama ražanog brasna
    50 grama heljdinog brašna
    450 militara vode
    3 kašike ulja
    1 kašičica soli
    lan, susam……

Sve ove sastojke umutiti mikserom sa nastavcima za testo, ostaviti da odstoji izmeđuu 6 i 8 sati, a onda dodati:

1 prašak za pecivo
1/2 kašičicu sode

Dobro umesati mikserom pa dodati 2 kašičice limunovog soka. Sve ponovo sjediniti i  prebaciti u pleh.

Hrono hleb1 SAJT

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Smesu mutim mikserom sa nastavcima za testo posto je jako gusta. Što se tiče pleha, pek papir stavim samo po dnu, a stranice namastim, jer tako ne puca korica hleba. Pleh je, inače, veličine 28×18 santimetara.

Hrono hleb2 SAJT

Ssmesu sipam u pleh, stavim u rernu paje  tek onda uključim na 220 stepeni i pečem 30 minuta.

Hrono hleb3 SAJT

Lepo naraste, nije gnjecav i što je meni važno – ne puca.



49 komentara

  1. Da li treba da se pokrije hleb alu-folijom, pa posle 30min da ga otkrijem ili ne pokrivam samo ga stavim u rernu? Da li se jednako ispece i spolja i unutra ako se ne pokrije?

    1. Mi ga ne pokrivamo, ali zato pečemo u širem sudu, da ne bude mnogo visok. Pogledajte na slici. Tako se ispeče skroz lepo. Moja rerna je malo slabija pa ja pečem oko 40 do 45 minuta

  2. Da li mogu ovu vasu kolicinu i vrstu brasna da zamenim sa npr. 250gr heljdinog i 250gr speltinog?

    1. Možete da pravite koje god hoćete varijacije, ali morate da imate u vidu da verovatno neće izgledati kao na slici. Posebno sa 250 grama heljdinig brašna. Biće sigurno dosta vlažniji jer je heljda takva. I možda ćete morati duže da ga držite u rerni da ga “sušite” malo. Ali probajte. Svi mi eksperimentišemo pa nađemo neku svoju kombinaciju

  3. A jel 30-ak min od stavljanja u hladnu rernu ili nakon dostizanja temperature od 220 stepeni?

    1. Od stavljanja u rernu. Ali svaka je rerna drugačija. Proverite čačkalicom da li je gotovo. kod mene u rerni se peče oko 45 minuta

  4. Lan i susam – da li treba npr. Susam da se prethodno proprži ili tako nešto ili se stavljaju neobrađeni, onako iz radnje?

    1. Stavljaju se sirovi, neobrađeni. S tim što treba voditi računa o lanu. Ako ga ne ostavljate u nešto preko noći (u ovom slučaju će stajati u testu u kojem ima vode), onda bi trebalo da se smrvi pre upotrebe. U suprotnom će samo protrčati kroz organizam jer ima jaku nesvraljivu opnu.

  5. Veliki pozdrav! Interesuje me kako moze psenicno brasno? Jeste integralno, ali opet, psenicno je. I videla sam negde jedan recept sa graham psenicnim brasnom. Sad sam zbunjena, da li je zabranjeno samo belo psenicno, a inegralno i graham dozvoljeno ali u manjoj kolicini ili je svaka vrsta psenicnog zabranjena? Hvala unapred

    1. Van restrikcije možete ponekad da koristite. Mislim da sam to napisla u skoro svakom tekstu o žitaricama i hlebovima :). Kada u receptu vidite pšenicu ili kukuruz, zamenite. Obično to stavim i u svaki božiji recept, ali sam ovde zaboravila.

  6. A ja sam iscitala sve tekstove i ovo je prvi recept koji sam otvorila 🙂 Zato me zbunilo. Sad je sve jasno, hvala puno!

  7. Da li bih mogla integralno da zemnim sa speltinim? Da li po Vašem mišljenju se dobija ista struktura?

  8. Opet ja…. da li bi se mogao ovaj hleb napraviti 100% od speltinog brašna na ovakav način, i da bude iste strukture kao ovaj?

  9. Hleb je odlican! Ja sam koristila speltino brasno umesto psenicnog. Lan nisam imala pa ga nisam ni stavljala i korica mi je bila malo vise braon ali je svejedno odlican. Narocito za pocetnike

  10. Hleb je čaroban! Hvala puno na receptu i savetima <3 Ako hoću da napravim pola mere, koliko da stavim praška za pecivo, sode i limunovog soka? Veliki pozdrav

  11. Da li testo pre dodavanja praska za pecivo stoji na sobnoj temperaturi ili moze i u frizideru? Hvala.

  12. Probala sam hljeb ukusan je, ali desava se to da kad ga sijece gornja korica krene da se odvaja. Gdje grijesim?

  13. Moze li umesto razenog samo iskombinovati speltino i psenicno da se vidi kako ispadne tekstura?

  14. Hvala Vam Dragana na ovom receptu. Hleb mi je ispao odličan,pratila sam sva Vaša uputstva, a što je najvažnije, mom petnaestomesečnom dečaku se jako dopada. Malo sam modifikovala, pa sam dodala i 50 gr ječmenog integralnog a smanjila pšenično za toliko. Sve u svemu, praviću ga redovno Probaćemo i sa speltom.

  15. hleb je predivan ! prvi put sam ga pravila i ispao je fenomenalan ! zahvaljujem na ovako dobrom receptu ! 🙂

  16. Pozdrav, pravila sam jutros ovaj hljeb, ispostovala recept, hljeb se nije uopste podigao, gdje sam pogrijesila? Hvala na odgovoru.

  17. Molim vas da li sam stavila dobro brasno? Pise :graham brasno za integralni hleb psenicna prekrupa za hleb i peciva to sve pise na jednoj vrsti brasna.To sam stavila umesto integralnog psenicnog brasna a pocinjem sa restrikcijom.

  18. Pravila sam par puta hleb po ovom receptu,ukus mu je odličan ali mi uvjek baš dosta ispuca.Neznam kako da to spriječim…molim vas za savjet

  19. Najbolji hleb koji sam ikada jela.Zavoljeli ga svi u kuci.Ali imam pitanje:Zasto sjemenke suncokreta pozelene drugi dan?

  20. Ja sam sve radila po receptu u gram ali mi smesa deluje dosta retko nije mi gusto kao što ste napisali da treba da bude. Doduše videću kada odstoji i kada ispečem.

Ostavite komentar