Domaći beskvasni hleb i šareni namaz

28/08/2015

Domaci hleb s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim tamne, jake, kiselkaste crne hlebove. Ali, ukus je očito relativna kategorija, jer mi ovih dana prija blag, skoro neutralan ukus hleba. Ovaj je baš takav. Eh, da sam još imala vremena da testo ostavim da fermentiše…Ali, vremena mi nešto manjka u poslednje vreme, a pri tome se trudim da hleb pečem uz još nešto u rerni.
Elem, ovaj hleb i ovaj namaz odlično su se složili.

Za ovaj namaz Vam je potrebno:

  • 300 grama feta sira
  • 1 krastavac
  • 2 crvene paprika
  • 3-4 kašike pečenog susama
  • 1 manja veza peršuna

Sir izgnječiti, pa mu dodati ostale sastojke (peršun, papriku i krastavac sitno iseckati), promešati i ukoliko je potrebno posoliti.

Sareni namaz s

Domaći beskvasni hleb

  • 3 šolje (od jogurta) pšeničnog integralnog brašna
  • 2 šolje ražanog brašna
  • Po 2 supene kašike golice, smrvljenog lana, susama i semenki suncokreta
  • 1 prašak za pecivo
  • Po 1 kafena kašičica kima i soli

Promešati suve sastojke i dodati im 5 kašika maslinovog ulja i umesiti srednje tvrdo testo sa 2 šolje kisele vode.

Vlažnim rukama testo rasporediti u pleh za hleb 11 x 42 santimetra, u koji je stavljen pek papir. Poravnjati, posuti semenkama i malo ih utisnuti. Peći u zagrejanoj rerni tridesetak min poklopljeno i još toliko otklopljeno. U svakom slučaju, čačkalica testom proverite je li pečeno. Ja volim hrskavu koricu, pa sam hleb ostavila još 10 min u ugašenoj rerni. Pečen hleb uviti ukuhinjsku krpu i sačekati doručak. 🙂



5 komentara

  1. Susam kada se ispece na potpuno suvom tiganju, istucka u avanu, dobije se bozanstven zacim jelima koji mirise na cvarke. Moze se koristiti za salate, posuti preko nekog namaza, grilovanog povrca, mesa, bilo gde se vama svidi. Prijatno.

Ostavite komentar