Posle ovog doručka nećete dugo ogladneti

05/03/2016

Posirana jaja s avokadom s PS

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Vikend je i imam vremena da se igram. Malo sa hranom, malo sa fotoaparatom.

Ali za početak da vam predložim nešto: nemojte bežati od egzotičnih namirnica. Svaka ima svoje kvalitete i treba ih uvrstiti u ihranu makar ponekad. Avokado ne može da se poredi sa našim kajmakom po ukusu, ali predstavlja odličan izvor kvalitetnih masnoća, osvežava i zato ponekad više volim da ga vidim na hlebu ujutru nego kajmak. Skup jeste, ali može povremeno da se nađe malo mesta u budžetu. Jedan veći avokado košta oko 200 dinara, ali je doručak za dvoje. Čovek se od njega brzo zasiti. I još ako se jede u kombinaciji sa jajima, količina obroka će se značajno smanjiti. Mislim da je ovo jedna od retkih situacija kada ujutru nisam mogla da pojedem više od jedne lepinje.

Avokado1

Avokado sam prepolovila, izvadila onu veliku košticu i oljuštila ga. Viljuškom sam ga izgnječila i iscedila malo limuna. Samo sam dodala morsku so i šareni biber. U avokado možete da stavite svašta od začina, jer mu oni daju ukus. Takođe možete da dodate luk, praziluk, papričice i paradajz. Avokado sam po sebi nema ukus i tek živne kada mu nešto dodate, a limunov sok je obavezan.

Pročitajte još: ZAŠTO JE DOBRO DA JEDETE AVOKADO

Za lepinje vam je potrebno:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 40 grama heljdinog brašna
  • 20 grama ječmenog brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1, 5 decilitar vode

Umešajte suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu. Umešajte sve kašikom. Trebalo bi da dobijete jako gustu smesu. Mokrim rukama vadite testo i oblikujte lopte. Zatim ih stavite u pleh u koji se stavili pek papir. Možete da ih pospete semenkama po želji. A ja sam se ovog puta uželela ćurokota. Međutim, nisam ga lako našla u kuhinji iako znam da ga imam. Posle dvadeset minuta preturanja po policama i pultu, shvatila sam šta se desilo. Tetka je došla kod mene dok sam bila na poslu, nekada, i odlučila malo da pospremi. Verovatno joj nije bilo jasno zašto male crne semenke držim u dve tegle pa ih je spojila u jednu. To što su u pitanju bile dve različite vrste, nikom ništa. Da li znate koliko je teško odvojiti ćurokot od crnog susama?! Još 20 izgubljenih minuta!!!!

Elem, da se vratimo doručku. Lepinje se peku, namaz od avokata spreman. Onda sam prešla na poširana jaja. Uzela sam šerpu, sipala vodu u nju i čekala da voda počne da struji. Tada sam smanjila temperaturu da ne počne da vri, već da samo mali mehurići trče po šerpi. Jaje sam razbila i stavila u činiju. Onda sam mutilicom zavrtela vodu i spustila jaje. Da bi bilo fino rovito ne treba mu više od 3 do 4 minuta poširanja. Izvadite ga polako kašikom, sklonite repove od belanaca koji će se napraviti.

Lepinju sam prepolovila i namazala avokadom, a zatim sam spustila jaje i rasekla ga nožem. Ako žumance krene polako da curi, uspeli ste. Treba da bude gusto, gusto.

A kako sam imala vremena, upkos razrešavanju misterije oko ćurokota, malo sam se igrala Canonom 700 D. I odlučila sam da ne pratim savete profesionalaca oko toga da iso treba da bude minimalana, da aparat stoji na stativu itd…. Jednostavno ja za to još nemam osećaj, ne umem najbolje da namestim svetlo, ne umem dobro da sredim fotografiju. Pa sam zato na sve to zaboravila i odlučila da se igram slikajući iz ruke. Pa polako. Niko se naučen nije rodio, a lepo je imati hobi u ovim godinama, a da to ne podrazumeva odlazak kod frizera. Lepo je raditi nešto svojim rukama.

Kada sam završila sa slikanjem, isprobala sam oba programa za sređivanje slika da vidim šta mi više leži.

Ova slika je sređena u Photoshopu.

Posirana jaja s avokadom ss PS

Ova je sređena u Lightroomu.

Posirana jaja s avokadom ss LR

I mislim da ću za sada ostati pri Photoshopu.



2 komentara

  1. Poštovana,
    Citala sam Vaš sajt, i mogu Vam reci da je tako dobro i slikovito uradjen, pazljivo birane namirnice koje je u sastavu Hrono ishrane, sve pohvale !
    Imam kilazu koju treba smanjiti bar 10kg zbog mojih zdrastvenih problema i moram krenuti sa Hrono ishranom i to vec ovih dana, jer sam u pripremi nabavke svih namirnica koje su potrebne za Hrono ishranu. Danas sam videla svog kolegu i bila zapanjena njegovim novim izgledom , covek je smrsao sigurno 10kg posle pravilne ishrane(Hrono)
    Srdačan pozdrav ,
    Dragica Kuzmanovic, Beograd

Ostavite komentar