Domaća ćureća pašteta

04/08/2016

Pasteta 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Paštete je najbolje i najlakše praviti kada vam zaostane mesa od ručka ili večere. Ja sam pre neki dan pravila čorbicu sa ćurećim belim mesom pa sam ostatke iskoristila za doručak. Ali ću dati tačne mere, ako neko želi da je napravi od novih, tek kupljenih namirnica.

Potrebno vam je:

  • 300 grama ćurećeg filea
  • 1/3 praziluka
  • 2 skuvana žumanca
  • Telnost iz supe ili od dinstanja
  • 2 kašičice kapara
  • malo maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • Začini: morska so, šareni biber, kari po želji

Ako meso nije iz supe, onda prvo iseckajte praziluk pa ga prodinstajte na malo maslinovog ulja i vode. Kada praziluk kljokne, dodajte iseckano ćureće meso i nalijte vodom da ogrezne. Tako ga dinstajte dok ne bude skuvano. Pustite da se malo prohladi pa sve sa tečnošću prebacite u blender. Dodajte žumanca (onima koji uveče jedu kuvana belanca, ovo uvek ostane u frižideru), kapare, sok od limuna, malo maslinovog ulja i začine. Sve sameljite. Ukoliko bude potrebno, dodajte još malo tečnosti, može i malo obične vode da bi smesa bila homegena i glatka.

I to je to. Dobijete ukusnu, domaću paštetu za manje od 10 minuta posla.

Pasteta 4 s

Uz nju sam jela hrono pločice iz “Hleb i kifle”. U njima ima mlečnog, ali ja nisam u restrikciji pa mešam jaja (žumanca) i mlečne proizvode.

Pasteta 2 s

Prijatno!



4 komentara

  1. Treba mi Vaš odgovor na jedno pitanje.
    Da li, i ako da – koliko, vodite računa o Satajeti indeksu, tj. indeksu hrane koji govori koliko nas određena namirnica može zasititi. Znam da nemate neko formalnije znanje, ali valjda možete da odgovorite zadovoljavajuće.
    Hvala Vam.

    1. Pa veliki deo ishrane je upravo zasnovan na tome. Sam autor hrono ishrane dr Alan Delabo objšanjava da treba jesti namirnice, i pre svega, kompaktne obroke, koji će nas zasititi i nahraniti. Sam objašnjava da nikada nećemo biti siti (ili nahranjeni) od dve velike činije salate koliko možemo da budemo od dva jajeta, kvalitetnog parčeta mesa ili ribe, uz naravno određenu količinu povrća koje ima svoju ulogu.

  2. Divan recept za namaz. Pre neki dan sam napravila pastetu od samo dva sastojka. Imala sam ispecen jedan filet cureceg mesa i dodala kasiku tahinija izmiksirala uz malo maslinovog ulja, belog luka i limuna i bilo je veoma ukusno. Time sam filovala palacinke za dorucak dva dana.

Ostavite komentar