Dobar hleb za dobro jutro

30/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sa heljdom nije lako mesiti, znaju svi koji su probali. Lepinje idu lako, palačinke takođe, hleb malo teže.

Heljda upija jako puno vode i često je potrebno hleb peći dosta duže, na nižoj temperaturi. I ne vaditi ga iz rerne sve dok na čačkalici ima ijedne mrvice kada je izvučete iz hleba. I posebno za njega bi trebalo da važi ono pravilo – pustite ga da se izduva. Ostavite ga u suvoj krpi preko noći ili dana pre upotrebe.

Ali tu i tamo takav hleb bude odličan.

Ovo su moja omiljena peciva sa heljdom:

Mafini od heljde

Palačinke od heljde

Hleb sa heljdom i semenkama

Lepinje od 100% heljde

Crni hleb

Pre neki dan sam se opet vratila pravljenju hleba. I opet ubacila heljdu. Kao što rekoh, morao je malo duže da se peče ali je na kraju ispao super. Hrskava kora okolo, kako volim, ali jako mekan hleb iznutra. Ali ga ostavite da se fermentiše 12 sati. Umutite smesu i stavite u neki ćošak u kuhinji, neka lepo odstoji.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Neko smesu zamesi uveče pa hleb peče ujutru. Meni više odgovara da ga smutim ujutru, pečem uveče i taman imam sve za sledeći doručak.

Potrebno vam je:

  • 200 gr speltinog brašna
  • 50 gr ražanog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml vode

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pomešajte brašna, ulje i vodu. Pokrijte činiju i ostavite smesu da se fermentiše. Nakon toga dodajte so i prašak za pecivo. Smesu prebacite u kalup u koji ste stavili pek papir. Mokrim rukama zagladite površinu, poklopite hleb folijom i stavite u zagrejanu rernu. Moja rerna je slabija i pekla sam hleb na 210 stepeni. Pola sata pokrivenog pa onda bez folije. I trebalo mu je više od sat vremena da bude gotov. Onda sam ga izvadila i pravac suva krpa. Sve do doručka.

Uz njega poslažite šta vam se već sviđa: puter ili maslinovo ulje, slaninu ili čvarke, sir ili jaja….. Šta vam duša to jutro traži.

 

 



3 komentara

  1. hljeb koji fermentise 12 ili jos bolje 24 casa je bolji,ukusniji,razabraniji.to je moje skromno zapazanje.

  2. Evo isprobavam razne kombinacije. Nesto inisam bas vicna spremanju kruha. Ovaj zadnji koji sam spremila je prilično gnjecav iako je fermetirao dan i noc i jos sam ga ostavila da stoji poslije pecenja. Moze li se prasak za pecivo staviti odmah i ostaviti da fermentira?

Ostavite komentar