Ćurokot – začin koji leči

16/04/2015

Cukorot 1-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

"Nsativa001Wien" by AndreHolz at English Wikipedia

“Nsativa001Wien” by AndreHolz at English Wikipedia

Ćurokot (Nigella Sativa) i crni kim nisu isto, iako ga ljudi često tako zovu. Ponekad se i ja zeznem pa u receptu napišem crni kim, a stavila sam ćurokot. Ne zato što ne znam razliku, već što sam s vremenom postala blago ćorava pa dohvatim pogrešnu teglu. U tekstovima do greške uglavnom dolazi zbog lošeg prevoda sa stranih sajtova.

Crni susam izgleda kao i standarni susam, samo je druge boje, dok je ćurokot trouglastog obilka. I ima ukus koji pomalo podseća na luk. Veruje se da jako pozitivno utiče na imunitet, ali i da pomaže u borbi sa brojnim bolestima: astmi, alergija, hroničnog umora, autoimunih oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, dijabetesa, hemoroida, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, gastritisa…….

Zovu ga još i crni kumin, pa čak i blagosloveno seme.

Ovaj začin se nalazi u spisima od najranijih vremena i civilizacija. Za njega često možete da pročitate da je “začin koji leči sve osim smrti”. Ne znam koliko je baš to tačno 😉 ali se na mnogim domaćim a i stranim sajtovima vodi kao lekovit, što je potkrepljeno i različitim istraživanjima. Posebno se visoko kotira ulje od ćukorota, koje ja nikad nisam videla, ali zato ćukorot kao začin rado koristim. Najviše u pecivima, ali može da se stavlja i u hranu.

Nisam pobornik toga da se sve da izlečiti prirodom, ali se trudim da na policima imam sve što daje ukus jelu, a pozitivno utiče na organizam.

Ćukorot je levo, a crni susam desno

Ćukorot je levo, a crni susam desno

 

 



10 komentara

  1. To je za mene,odnosno za nas koji pređemo određene godine, kad nas počne sve pomalo nagrizati, a prvo tlak,lagano povišeni…ne smeta puno ali tu je prisutan…taman ono za ravnotežu i elastičnost krvnih žila…

  2. E pa, godinama “svašta” isprobavam i trudim se da u ishranu uvedem što više namirnica koje bi mogle biti od koristi i sve mi paše….ali ulje od ćurekota baš nisam uspjela savladati, toliko je oporo i ima “neorganski miris”, kao kerozin ili sl. Pokušam ponovo,ali flašica završi među sredstvima za njegu obuće. Možda postoji način da se taj nepodnošljivi miris eliminiše, znam da prodaju neke preparate sa dodatkom limuna, nešto kao liječe..ima li neko iskustva s tim?

    1. Thanks, kod nas ga (preko Drine) ima uglavnom, u svim supermarketima.

Ostavite komentar