Crveni kari sa piletinom

10/10/2014

Mislim da je ovo bio moj prvi pravi vanrestriktivni ručak. I njemu sam se najviše radovala. Red curry sa piletinom.

Ovo jelo je malo komplikovano za pravljenje. Ne zato što vam treba posebna veština, već zato što se sastojci za kari pastu teško nalaze u Srbiji. Ja imam pun frižider gotovih pasta jer svi moji prijatelji i familija imaju “naređenje” da je donesu kad god negde putuju.

Crveni kari3

Evo šta vam je potrebno za pastu:

  • Suve čili paprike, mada mogu i sveže
  • Beli luk
  • Limunova trava
  • Luk
  • Galangal
  • Đumbir
  • Tajlandski bosiljak (može i bez toga)
  • So, biber
  • Pasta od šakmpa (ali može i bez toga)
  • Paradjz pire

Dosta stvari sa spiska mogu da se nađu i ovde. Muka je sa galangalom, nikad ga nisam videla i sa limunovom travom. Ona ponekad može da se nađe u bolje snabdevenim radnjama, tipa Merkator i Vero. Tamo gde imaju malo ekskluzivniju robu. Mada, može da prođe i bez toga. Umesto limunove trave stavite malo limuna na kraju. Ionako se ova pasta pravi različito u svakoj kući tamo negde daleko.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Svi sastojci se stave u blender i samelju. Može da se doda i malo vode da lakše ide, ionako će u jelu da izvetri kada stavite pastu da se proprži.

Ukoliko pak putujete negde, kupite jednu pastu za probu.

Kada je već imate ili ste je napravili, stavite malo ulja u šerpu, ubacute nekoliko kašika paste i pustite da se malo termički obradi. Onda dodajte kokosovo mleko u to. Njega barem ima svuda u prodaji.

Kada se to malo ukrčka, sklonite sa strane.

U većoj šerpi ili voku, propržite seckanu piletinu na komade, a onda zalite začinjenim kokosovim mlekom. Kada se piletina malo ukrčka dodajte povrće po želji. Ja uvek stavljam tikvice, plavi patlidžan, papriku i đumbir.  Ali vodite računa, da se povrće ne prekuva, treba da ostane po malo hrskavo. Dodajte soli i bibera po želji.

Crveni kari1 SAJT

Naravno, ako volite ljuto, dodajte još malo čilija. Možete da pospete peršunom ili korijanderom. I imajte u vidu da je ovo jelo sve ljuće kako se hladi 😉

Obavezno poslužiti sa basmati pirinčem.

 

 



2 komentara

    1. Van restrikcije, jednom u milion godina 🙂 Mada bi bilo bolje pileći kari sa salatom ili kari sa povrćem i pirinčem.

Ostavite komentar