Čokoladne kocke

02/04/2015

cokoladni kolac-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovo je bio prvi hrono čokoladni kolač koji sam napravila. Od zaslađivača sam stavila frktozu, jer nisam znala šta bi drugo. Nju generalno ne volim da koristim iz dva razloga: nije zdrava uopšte, iako nema uticaja na panreas i insulin, i zato što ima neki metalan ukus.

Ali eto, htela sam da eksperimentišem. Osnova je skoro ista kao i za čokoladnu tortu koju sam već postavljala.

Za biskvit vam je potrebno:

3 kiselog mleka (3×180 g),
300 grama speltinog brašna
200 grama fruktoze
120 militara ulja,
25 grama kakaoa,
2 kašičice sode bikarbone,
maslac za premazivanje lima

Za glazuru:

150 grama maslaca,
150 grama čokolade za kuvanje,
100 grama fruktoze
100 grama  slatke pavlake

Cokoladni kolac1-s

Kolač sam sekla čim sam ga zalila čokoladom, jer sam mislila da će biti lepši topao, dok čokolada još curi. Ali sam se prevarila. Jeste on bio lep i tako, ali je bio bolji što je duže stajao. Sledeće veče, onako hladan iz frižidera, je bio najbolji 😉 .



12 komentara

    1. Nijedna već zaslađena. Kupite pavlaku koja je za mućenje šlaga. Možete na pijaci a ima čak i u marketima. To je ona punomasna pavlaka sa minimum 36% mlečne masti

  1. A šta preporučujete da se koristi, u ovom receptu, umesto fruktoze?
    Imam na raspolaganju agava sirup i steviju za kolače ali ne znam kolika bi količina trebala da se stavi…

  2. Koju čokoladu za kuvanje ste koristili? Pretpostavljam da je ona sa 70% kakaa, ali bolje da pitam.

Ostavite komentar