Čokoladna hrono torta

05/01/2015

Torta sa cokoladom i agavinim sirupom3 SAJT

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ovu tortu sam pravila za svoj rođendan. I kada je blog pao, ovaj recept je izgubljen. Na svu sreću, u pomoć je uskočila Ivana Milić, gost kuvar u Hrono kuhinji. Isprobala je recept i sačuvala ga kod sebe u kompjuteru. Kako kaže, bila bi šteta da se izgubi jer torta podseća na saher. i moram da priznam da je njena vizuelno daleko bolje ispala.

  • Za patišpanj vam treba:125g putera (otopi se)
    3 kisela mleka
    8 kasika agavinog sirupa
    300 grama integralnog speltinog brašna
    2 kašičice sode bikarbone
    50 grama rendane crne čokolade (70% kakaoa)
    2 kašike kakaoa
    Sok od 2 pomorandže ( da se natopi kad je kora gotova)

Prvo se umute mokri sastojci pa se u njih dodaju već pomešani suvi sastojci. Stavi se u kalup obložen pek papirom i peče na 180 stepeni oko 25 minuta. Izvadi se iz rerne i prelije sokom od pomorandže. A zatim se zalije glazurom.

Torta sa cokoladom i agavinim sirupom1 SAJT

Glazura od čokolade:

  • 150 grama crne čokolade
    3 kašike agavinog sirupa
    125 grama putera
    100 militara slatke pavlake
Ivanina torta

Ivanina torta

Rastope se puter i čokolada, a zatim se u njih doda mlaka pavlaka, ne treba da bude hladna iz frižidera. A onda se umeša i sirup od agave.

Torta se prelije i stavi u frižider da se hladi, barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoji sve je ukusnija.



31 komentara

  1. Pravila bih ovu tortu kad izadjem iz restrikcije, samo me zanima koja slatka pavlaka? Nisam vidjala u prodavnicama u RS gdje ja kupujem namirnice

    1. Samo gledajte deklaraciju. Treba da piše da je mlečna pavlaka (ne biljna), da ima preko 30% mlečne masti i da nema dodatog šećera. Možda tu može da se nađe kao vrhnje

  2. Postoji li neka zamena za agavin sirup? Iskreno, ni ne znam sta je to niti cemu je slicno, pa me zanimaju alternative 🙂
    Pozdrav!

    1. Ja volim agavin sirup zato što podseća na tečan šećer, nema metalan ukus kao fruktoza. Ali miožete i sa njom. U patišpanj ide otprilike 200 grama, a za preliv probajte dok pravite

  3. svi recepti koje sam procitala su odlicni, hvala Vam, naravno i za ideje sta praviti i sta i sa cim kombinovati to mi mnogo pomaze.

  4. Postovana Ana, htedoh samo da pitam koje je velicine kalup u kojem Ste pekli patispanj?
    Unapred hvala!

  5. Da li umesto pomorandze moze neka zamena? Ja jednostavno ne volim nista kiselo u kolacima. Hvala.

  6. Ana hvala na receptu. Pravila sam sa kamut brashno koje ima slatkasti ukus i koristila sam steviju u kapima. Ja sam u restrikcii i neznam dali bi mogla neki put da je zamenim za dorucak.(izvinjavam se na gramatickim greskama )Hvala

    1. Ako ste u restrikciji onda nema torti. Ne jede se ništa slatko. Ovo može posle restrikcije. Kao sladak deo doručka možete one bebi dol kuglice jer nemaju u sebi ništa slatko, a slade od rogača.

  7. Jos uvijek sam medju onima koji se interesuju – veliki sam ljubitelj kafe. Da li topla liminada/caj djeluju kao neki cistaci organizma pa se zato moraju piti prvi ujutr? Ako kafa nema secer i mlijeko moze li se piti ujutro prije jela i generalno moze li se piti vise nego 2 kafe?

    1. Čaj i limunada nisu obavezni pre jela, ali topla voda koja je tu najvažniji faktor, lepo probudi organizam i dobra je za probavu. Kafa se nikako ne prije pre jela, samo posle i ne bi trebalo više od dve dnevno.

  8. Postovana, da li se sve muti rucno ili mikseron? Mislim na mokre sastojke., kao i na slatku pavlaku?

  9. Koliko je potrebno vremena da kora upije sok od narandze? Da li stavljate cokoladni preliv dok je kora jos topla ili kada se ohladi?

    Hvala

Ostavite komentar