Carska pita s kiselim kupusom

11/02/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Obožavam kiseli kupus. U svim mogućim oblicima i mogu da ga jedem u bilo koje doba godine, čak i na plus 40, a i u bilo koje doba dana.

I skoro smo pravili anketu na Fejsbuku koje vam je omiljeno jelo sa njim. Moj redosled ide ovako: mamine sarme (ne bilo čije), svadbarski kupus, kolenica u kupusu i podvarak su mi egal, pa onda ostalo. I zato nam nije bilo jasno kako cele ove zime nismo spremili pitu s kiselim kupusom?!? Mira nam je jednom prilikom u lajvu pravila sočnu pitu, ali sa slatkim kupusom.

I tako odlučim da iznenadim sebe ove nedelje, a možda i vas, sa potpuno improvizovanom pitom bez kora.

Pogledajte kako sam je spremala:

Ovakva pita mi je pala na pamet zahvaljujući Sneži koja je u prošlom lajvu spremala nešto slično s mesom. Pa ako je tako uspelo, zašto ne bi i sa kiselim kupusom.

Pravila sam tanku pitu, da se što pre ispeče, ali mislim da uvek tako treba da se pravi. Znači, da smesa bude do dva prsta, što bi rekli, debela. A kako u lajvu sve ide brzo, pa se i zaboravlja, pavlaka, koju sam planirala da ubacim u smesu, na kraju je završila preko smese i ispalo je fantastično. Ja tu ne bih ništa dirala! Tako neka bude uvek. Naravno, oni koji neće pavlaku, mogu da je preskoče i malo više zareše pitu, ali morate i ovako da je probate, oduševićete se. Eto, kako neke spontane stvari ispadnu najbolje.

Potrebno vam je:

  • 250 gr kiselog kupusa ribanca
  • 1 dobrano puna kašika masti (oni koji poste mogu da dinstaju na maslinovom ulju)
  • 3 jajeta
  • 3 – 4 kašike ražanog brašna
  • Začini: Biber, tucana paparika, goranski začin….
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 pune kašičice praška za pecivo

Za preliv:

  • 2 pune kašike pavlake
  • 2 – 3 čena belog luka

Prvo morate dobro da izdinstate kupus. To možete da uradite i uveče pa da ujutru samo sve smuljate jer je pita najlepša kada je topla. Probali smo je i ovako i onako. Kupusu će biti potrebno neko vreme, ja sam ga dinstala skoro sat vremena na niskoj temperaturi i sve vreme dodavala po malo vode. Pred kraj sam dodala začine. So nisam jer je kupus slan po sebi. A voli biber itekako.

Kada bude gotov pustite da se ohladi.

U činiji dobro umutite jaja, dodajte prašak za pecivo a zatim i brašno. Trebalo bi da dobijete gustu smesu, vidi se na videu. Onda u nju dodajte kupus, promešajte i sve izlijte u pleh. Poravnajte i pravac u zagrejanu rernu. Prvo sam pekla na 220 pa smanjila na 200 jer sam u međuvremenu u rernu ubacila i mafine da se peku. Dobra stvar kod ove Bosch-ove rerne je to što ima opciju 4D vazduh što znači da možete u isto vreme da pečete stvari čak na četiri nivoa.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U činijici razmutite pavlaku sa presovanim belim lukom. Luka stavite koliko vam odgovara. Mi smo ubacili 3 veća čena belog luka, tako da sam se onesvestila posle doručka i odspavala dobra dva sata. Tako luk deluje na mene. Mljac, mljac, hrk, hrk.

Prelijte pitu, vratite je u rernu na pet minuta. Kada je izvadite, dodajte još malo bibera i bacite se na nju. U pitanju je bila čista improvizacija sa carskim završetkom.

Prijatno vam bilo, znam da hoće.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar