Brzi hlepčići od ražanog brašna

03/02/2015

Hlepcici od razanog brasna 5 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Opet jedan od onih dana koji počne pomalo haotično: kasno ustaneš, prošetaš pse, vratiš se gladan i shvatiš da imaš samo mali okrajak hleba. Imala sam izbor ili brze lepinjice ili nešto novo, ali isto brzo.

Treba vam:

  • 2, 5 čaše brašna (ja sam koristila ražano, vi možete da mešate)
  • malo manje od 1 čaše kisele vode
  • ravna kašičica soli
  • dve kašičice praška za pecivo
  • prstohvat sode
  • malo limunvog soka

*Mera je čaša od kiselog mleka

Hlepcici-od-razanog-brasna5-sajt

Umešaju se suvi sastojci a zatim doda kisela voda. Kada kašikom ili viljuškom promešate brašno i vodu, dodate malkice limunovog soka. Prebacite na ploču i domesite. Dodajte još malo brašna ako treba, testo treba da bude mekano ali da se ne lepi.

Oblikovala sam dve lopte, zarezala nožem i ostavila ih sa strane dok se rerna ne zagreje. Sve sa plehom.

Prvo sam uključila na najjače, pa posle 10 minuta smanjila na 220 stepeni i ubacila hlepčiće. Bili su gotovi za petnaestak minuta.

Prijatno!



13 komentara

  1. Postovana, da li moze da dodje u obzir ovakav hleb, ili da se ipak drzim vasih preporuka. Hvala unapred.
    psenicno brasno T-500,voda , razano brasno,so,pekarski kvasac, suncokretovo ulje, prezelatinizirano psenicno brasno T1600, jecmeni sladni ekstrakt, przeno psenicno sladno brasno, osuseno psenicno kiselo testo, enzimi.

  2. Ja sam pokusala da napravim, doduse, to mi je i prvi put u zivotu bilo da imam dodir sa testom, ali non stop mi se testo odvajalo, nije uopste bila jedna masa, nego stalno se kidalo… :/

    1. Jesam, dodala sam jos brasna kad sam ga stavila na plocu, ali jednostavno, nisam mogla loptice da napravim. Izgledalo mi je kao da fali nesto da poveze sve te sastojke, jer u testu sam imala pukotine. Npr. uzmem lopticu u vide se linije pukotina po njoj. Na kraju sam oblikovala, ali ne u loptice, vec u trouglice i srca. Bilo mi zao da bacim testo. Ispalo je dosta tvrdo. Mozda je jednostavno do mene i mog neiskustva po tom pitanju.

    2. Procitala sam negde da ste napisali da koristite Interpakovo razeno brasno, pa sam i ja to isto uzela. Pokusacu jos koji put, necu se obeshrabiti… 🙂

  3. Samo da se nadovezem na pricu o razanom brasnu. Naime,cele sedmice mi ne uspevaju ni hleb ni lepinjice,da bi tek posle sest dana shvatila da je do razanog brasna. Koristila sam “cekovicevo”i “interpak” a sad imam neko “the mill”,i nije ni zasta.Sa cim god da se umesa,na kraju ispadne zivo i gnjecavo….

    1. Dešava se i meni da neko brašno bude jednostavno lošije. I to ponekad od istog proizvođača. Tada mora da se mesi više po osećaju, da se gađa gustina, a ne da se slepo prati recept. Imala sam te muke sa dve kese, da mi je došlo da ih zafrljačim kroz prozor. Da li budu neka ekstremno krupno mlevena ili šta, nisam ni sama pametna

  4. Postovana, napravila sam hleb po vasem receptu, fantastican je. Svi ukucani su se odusevili. A toliko se brzo napravi da je izuzetno zahvalan…

Ostavite komentar