Brze zemičke sa semenkama

18/12/2018

Foto: Ana Tošić

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Nedelja je, oko 9 ujutru, koji minut gore ili dole. Već sam prošetala pse, dokupila u prodavnici šta treba, rasklonila višak po kuhinji i usisala kuću, jer za Pidžama party uvek imam goste. Prvo zvoni Sneža, nosi kutijice sa heljdom i semenkama. Malo za njom ulazi i Ana sa foto – aparatom.

Dogovaramo se šta se kad radi, bira se Pidžama, kucka na kompu, kad će Sneža:

“Ana, a da li imamo neko pecivo za ovu paštetu od heljde, mislim da namažemo na nešto?”

Ops.

Već je 9:30. Sada ću ja nešto na brzinu. Povadim brašna, semenke, činiju…. I tako su nastale ove zemičke. Zaista brzo su nastale. I brzo se ispekle što se vidi i u lajvu, koji je ovog puta bio iznenađujuće kratak u odnosu na dugometražne filmove koje ponekad pravimo 😉 .

Pogledajte Pidžama party i kako lepinje izgledaju pre ulaska u rernu:

Ali prvo rernu uključite i stavite na najjače. Tako da skratite proces pečenja.

A za lepinje vam je potrebno:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 gr ječmenog brašna
  • 100 gr speltinog brašna
  • 1 kašika čija semenki
  • Prstohvat do dva soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Po kašika semenki smrvljenog lana, golice, susama i suncokreta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml mlake vode

Čija semenke sam stavila jer nisam imala vremena da čekam da sesa malo odstoji i dobije bolju gustinu, pa samim tim i zemičke budu bolje. Ali sam ih samlela pre toga u starom mlinu za kafu. Tako brže odrade posao, odnosno brže puste onaj svoj fini gel koji od svakog testa napravi nešto odlično.

U činiju stavite brašno, so, samlevene čija semenke i prašak za pecivo. Lepo promešajte pa dodajte sve ostalo. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Kašikom vadite smesu na pek papir koji ste stavili u pleh pa ih mokrim rukama utapkajte da budu tanke. Na video snimku možete da vidite tačno kolike su, jer je poenta bila da se što brže ispeku. Ja sam ih utapkala taman pred početak lajva.

Canon 700 D

Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni. Rernu sam nagarila na 250 pa posle malo spustila temperaturu. I bile gotove očas posla. Imale smo vremena da posle njih zapečemo i heljdu ali o tome u sledećem tekstu.

Ispale su odlično i bile “kao nove” i sledeći dan.

Pročitajte još:

Otkrovenje: Pašteta od heljde

 



Ostavite komentar